Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ursula, Yrsa

Vasaloppets vd: Kan införa vaccinpass

Publicerad 2021-12-16

Johan Eriksson, vd för Vasaloppet.

Vasaloppets vd Johan Eriksson öppnar för att införa vaccinationspass i skidklassikern:

– Det skulle vara naturligt och det kravet kan man ha på oss.

Förslaget får stöd av smittskyddsläkare i Dalarna.

I dag krävs vaccinpass för inomhusevenemang med fler än 100 deltagare. Vasaloppsveckan är visserligen ett utomhusevenemang, men med omkring 60 000 deltagare kan det uppstå risksituationer vid transporter, på vandrarhem och i omklädningsrum.

Vasaloppet vill officiellt vänta in besked från Folkhälsomyndigheten innan man tar beslut i frågan. Men nu gör vd:n Johan Eriksson ett personligt uttalande där han önskar införa vaccinationspass:

– Det skulle vara naturligt och det kravet kan man ha på oss.

”Skapar trygghet”

Johan Eriksson fortsätter:

– En personlig reflektion är att det inte skulle bara någon nackdel med vaccinationspass, utan det skulle stärka vår verksamhet. Det skapar trygghet och skulle vara ett naturligt steg.

TT: Vad hindrar Vasaloppet från att ta beslutet om vaccinationspass utan att vänta in besked från Folkhälsomyndigheten?

– Vi försöker hålla oss till beslut eller råd från samhället och myndigheter. Tar vi egna avsteg från det, oavsett håll, blir det alltid gränsdragningar och kommunikationsutmaningar och andra påföljder, svarar Johan Eriksson och fortsätter:

– Kommer vi till det rent idrottsliga, eller arrangemangsfrågor, där vi känner att vi har stor erfarenhet och kunskap, kan vi utveckla och gå före. Men vi har stor respekt för den kunskap som andra har inom det här området (pandemin) och då är det större trygghet att följa dem. Vi tycker myndigheterna har agerat bra och har inte haft någon anledning att utmana dem.

Johan Eriksson berättar att det finns tankar på hur kontroller av vaccinationspass skulle kunna organiseras. Det kan exempelvis ske i samband med nummerlappsutdelningen. Han säger också att Vasaloppet skulle kunna skapa dessa rutiner på kort tid, från det att ett eventuellt besked kommer från regering och Folkhälsomyndigheten.

Läkaren håller med

Helena Ernlund, som är smittskyddsläkare i Dalarna, stödjer Johan Erikssons önskemål om vaccinationspass i Vasaloppet:

– Jag tycker det vore klokt.Vaccination är det viktigaste mot pandemin, men sedan måste vi ändå hålla avstånd.

Helena Ernlund fortsätter:

– Där (i Vasaloppet) finns det risksituationer som duschning, mat och så vidare. Vi och länsstyrelsen har haft möten om detta med Vasaloppet som har kloka tankar att styra upp det.

Följ ämnen i artikeln