Sportbladet

Dagens namn: Uno

Sverige arrangerar historiskt volleyboll-EM

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2024-03-06

Svenska storstjärnan Isabelle Haak får möjlighet att spela ett stort mästerskap på hemmaplan 2026. Sverige har tilldelats volleyboll-EM. Arkivbild.

Sverige blir ett av fyra arrangörsländer av damernas volleyboll-EM 2026.

Det blir första gången sedan 1989 som ett stort volleybollmästerskap avgörs på svensk mark.

”Det känns otroligt”, säger svenska storstjärnan Isabelle Haak.

Totalt 15 av mästerskapets gruppspelsmatcher kommer att spelas i Scandinavium i Göteborg, skriver Svenska volleybollförbundet i ett pressmeddelande.

Beskedet innebär också att Sverige är direktkvalificerat till EM. De blågula volleybolldamerna, med storstjärnan Isabelle Haak i spetsen, spelar alla sina fem gruppspelsmatcher i Göteborg med start under andra halvan av augusti 2026.

”Jag blev rörd när jag fick höra det. Vi har tagit oss så långt med det här landslaget och det känns så häftigt att kunna se fram emot ett EM på hemmaplan och att dela den fortsatta resan med Sverige. Det betyder väldigt mycket och ger ett tydligt mål att jobba mot varje landslagssamling”, säger Haak i ett uttalande.

Det blir första gången som Sverige står värd för att volleyboll-EM för damer.

Senast ett stort volleybollmästerskap avgjordes i Sverige var 1989 då herrarnas EM avgjordes i Stockholm och Örebro. Det blev en stor succé både publikmässigt och sportsligt när det svenska laget tog silver efter att ha besegrat ”oslagbara” Sovjetunionen i en minnesvärd semifinal i Globen.

Övriga arrangörer av EM 2026 blir Turkiet, Tjeckien och ett ännu inte presenterat värdland.