Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Rolf, Raoul

Sorgband och tyst minut – så hyllas "Svennis"

Clara Nyblom/TT

Robin Salomonsson/TT

Publicerad 2024-08-26 15.12

Sven-Göran Eriksson har gått bort efter en tids sjukdom. I allsvenskan och superettan kommer en tyst minut att hållas på samtliga arenor under måndagen och tisdagen.

På Kamratgården flaggade IFK Göteborg på halvstång efter dödsbeskedet.

Redan i våras hyllades klubbens före detta tränare Sven-Göran Eriksson när han tog emot stående ovationer från ett fullsatt Gamla Ullevi i samband med matchen mellan IFK Göteborg och IFK Norrköping.

Det var också senaste gången klubbdirektören Håkan Mild träffade ”Svennis”.

– Det var gåshud på så många olika sätt. Oj, vad omtyckt han var. Det var fantastiskt att se, säger Håkan Mild till TT.

– Det är ju väldigt ledsamt och sorgset. Samtidigt är jag glad för att ”Svennis” fick så mycket kärlek i slutet av livet. Det är inte alla som får den möjligheten, fortsätter han.

Degerfors spelar i sorgband

Hur klubben ska hedra den tidigare tränaren den här gången är ännu inte bestämt.

– Definitivt blir det något. Men vad vet jag inte just nu, säger Mild.

Enligt Svensk Elitfotboll kommer en tyst minut att hållas på samtliga arenor i allsvenskan och superettan under måndagen och tisdagen. Alla klubbar får också välja om de vill spela med sorgband.

”Vi uppmuntrar alla inom svensk fotboll (lägre serier) att göra likadant, men inget absolut krav”, skriver Svenska fotbollförbundets presschef Petra Thorén i en kommentar.

Hon flaggar också för att förbundet kommer att uppmärksamma ”Svennis” även på annat sätt.

”Exakt hur ber vi att få återkomma till”.

Tyst minut”

En av klubbarna som kommer att spela med sorgband är Degerfors. ”Svennis” tränade den värmländska klubben mellan 1977 och 1978 och tog då upp dem från division 3 till division 2.

– Med anledning av Sven-Göran Erikssons bortgång kommer Degerfors IF att spela med sorgband under kvällens match mot Örgryte. På lördag kommer en tyst minut att äga rum på Stora Valla innan matchen mot Östersund börjar, säger Timmie Falk, presschef i Degerfors.