Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Närproducerat gäller i Elfsborg och Kalmar

Publicerad 2017-03-30

Fotboll. Storstad mot landsort.

Konflikten har alltid funnits där. Politiskt och ekonomiskt är den högaktuell - så även i elitfotbollen.

– Utmanaren är vår roll i svensk fotboll, säger Elfsborgs tränare Magnus Haglund.

Sedan millenniumskiftet har sex av sjutton SM-guld hamnat utanför Stockholm, Göteborg och Malmö, landets tre största städer. Elfsborg har tagit två, Halmstad, Helsingborg, Kalmar FF och IFK Norrköping de övriga. Procentuellt hamnar vart tredje SM-guld utanför storstäderna.

– Det är vi - och Norrköping de senaste två åren - som varit landsortens utmanare till storstadsklubbarna. Och det är så vi ser oss som lag, säger Haglund.

Fina ringar på vattnet

Affärsmodellen är lika enkel som nödvändig. Fostra egna spelare, sälja dem dyrt, återinvestera en stor del av pengarna i utbildningen av unga spelare.

– Man ska kunna komma till Elfsborg och utvecklas, förhoppningsvis vinna många fotbollsmatcher och sedan ta nästa kliv. Vi är en klubb som jobbar med att skapa våra egna stjärnor, mer än att investera i färdiga stjärnor.

– Det ger så fina ringar på vattnet att kunna skapa sina egna stjärnor. Drömmen är att ha elva egna spelare i laget, säger Haglund.

TT: Är det realistiskt?

– Det är absolut en utmaning, men det kan gå. Tittar man på hur många spelare vi har tagit fram så kan det gå.

I premiären på måndag väntar Kalmar FF på bortaplan. På Guldfågeln resonerar tränaren Peter Swärdh i samma tankebanor som Haglund. Kalmar är en mindre stad än Borås och vikten av att bli mer självförsörjande är påtaglig.

Optimera resurser

Den nya arenan slukar pengar och tär på det egna kapital som i huvudsak byggts upp genom lukrativa spelarförsäljningar de senaste åren. Utbilda, prestera sportsligt, sälja. Det är ekvationen som ska gå ihop.

– Tiden talar mot mindre föreningar och miljöer. Det handlar om att optimera sina resurser. Det är nyckeln. Det är på väg att bli en resa i svensk fotboll där det börjar skilja mer och mer. Större föreningar växer ganska kraftfullt. Kalmar är på väg in i en sån roll där det verkligen gäller att optimera sina resurser, säger Swärdh.

– Vi har relativt mycket publik och intäkter sett till den folkmängd som är här nere, men vi är också den näst minsta (Östersund mindre) orten i allsvenskan.

– Det vägval man gör är att ha en väldigt stor ambition med sin akademi. I det här sydöstra området av Götaland är vi ganska ensamma och här måste vi ta fram en hel del spelare. Jag tror det är den enskilt största faktorn för att vi ska kunna vara kvar på den här nivån. Tittar man på laget så är det många spelare som kommer härifrån. Vi måste göra allt som står i vår makt för att spelarna ska hamna här.

– När det kommer en stark generation emellanåt kan man prestera långt över de ekonomiska förutsättningarna och när det är tunnare år får man se till att den finns en någorlunda hygglig plattform att jobba från.

TT

Följ ämnen i artikeln