Dagens namn: Orvar

Häcken utklassade Gefle

Publicerad 2016-04-28

Fotboll. Två mål och en framspelning.

Ett hyfsat facit för Demba Savage, som bäddade för Häckens utklassningsseger, 6-1, mot Gefle.

– Det här var precis vad vi behövde, säger Savage.

Häcken har väntat på att nyförvärvet från den finländska ligan ska börja hitta målet även under matcherna.

Så när debutmålet i den gulsvarta tröjan väl kom passade gambianen på att göra ett till direkt.

Dessutom var det andra målet riktigt snyggt.

Demba Savage fick med sig bollen in straffområdet på vänsterkanten, letade läge och lyfte elegant in bollen i bortre burgaveln.

– Jag har gjort sådana mål på träning var och varannan dag. Senast i går sade flera lagkompisar "varför gör du inte så här på matcherna", berättar 27-åringen.

– Men jag har inte fått de rätta chanserna. Nu fick jag dem.

Måltorkan över

Men det var Gefles måltorka som tog slut först. Efter två raka matcher utan mål tog det mindre än fyra minuter mot Häcken, när Dioh Williams kyligt frispelade Johan Bertilsson, som i hög fart på vänsterkanten ordnade ledningsmålet.

En mardrömsstart för Häcken som hade radat upp fyra raka nederlag i allsvenskan.

Men Demba Savage hade bestämt sig för att spräcka sin målnolla - och kunde knappast missa när läget väl kom.

Geflemålvakten Emil Hedvall hamnade helt fel i en utrusning, varpå målet var vidöppet när bollen hamnade rakt framför fötterna på Savage.

Gefle hade några bra lägen till, men i stället för en kvittering kom två relativt tidiga kallduschar i andra halvlek. Målskytt båda gångerna: René Makondele, första gången dessutom framspelad av Demba Savage.

Med några minuter kvar av matchen blev även John Owoeri och Kari Arkivuo målskyttar och fullbordade utklassningssegern.

– Ibland finns inte så mycket att säga. Man skäms över att släppa in sex mål och jag tror att spelarna i omklädningsrummet känner samma sak, det var väldigt tryckt, säger Gefletränaren Roger Sandberg.

Dubbel mot Malmö

För Häcken kom storsegern dock väldigt lägligt. Närmast väntar ett dubbelmöte på bortaplan mot Malmö FF. Först i allsvenskan på söndag, sedan i cupfinalen på torsdag.

Då hoppas Demba Savage på nya mål. Om han får spela.

– Jag måste jobba hårt på träningen direkt i morgon för att få chansen igen, konstaterar han.

– Jag kan inte bara luta mig tillbaka för att jag gjort två mål nu.