Hansson till final – snabbaste tiden på två år

Göran Sundberg/TT

Publicerad 2024-07-27 20.42

Louise Hansson gjorde sin snabbaste tid sedan 2022 och tog sig till OS-final på 100 meter fjäril.

Snabbaste tiden på två år – då fixade Louise Hansson sin andra raka OS-final på 100 meter fjäril.

Helsingborgssimmaren tog sig vidare med åttonde och sista tid på 56,93.

Hansson, VM-bronsmedaljör i februari, gjorde sin snabbaste tid på två år och var en hundradel snabbare än bronstiden från Doha, Qatar.

– Det är säsongsbästa och det var det som var målet i semifinalen. Det var jätteskönt. Jag går in i finalen som åtta och har inget att förlora i morgon, säger hon om söndagskvällens final.

Nervös väntan

Eftersom Hansson simmade i första heatet fick hon en nervös väntan innan finalplatsen var klar.

– Det var väldigt långa minuter. Det är nästan så att man har mer puls efter loppet när man står och kollar. Det är alltid skönt när marginalerna är på ens sida, säger Hansson som i fjolårets VM slutade på den förhatliga niondeplatsen, precis utanför finalen.

Hansson hade hämtat sig från badmösstrulet i morgonens försök – då hon fick nej att använda fem olika mössor och hennes tränare fick ila och hämta en sjätte variant.

Vass avslutning

Då lyckades hon också gå under 57 sekunder – något hon har haft svårt med de senaste 18 månaderna.

Nu slog hon till när det som bäst behövdes efter en vass avslutning på loppet.

Men ska hon kunna slåss om medalj i finalen på söndagskvällen måste hon förmodligen kapa sitt personliga rekord från OS i Tokyo, 56,22, då hon blev femma.

Amerikanskan Gretchen Walsh slog nyligen Sarah Sjöströms världsrekord från 2016. Med 55,38 i semifinalen suddade hon också ut Sjöströms olympiska rekord (det tidigare världsrekordet) med en tiondel.

Torri Huske, USA, hade näst snabbaste tid i semifinalen på 56,00 och kinesiskan Zhang Yufei noterade tredje tid med 56,15.