Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Frölunda avgjorde i powerplay

Publicerad 2014-10-16

Det tog nästan en hel match innan Frölunda fick fart på målskyttet och kunde vinna mot Leksand med 2-1.

Båda målen kom i powerplay, ett spelmoment där Frölunda varit det sämsta laget i SHL-ishockeyn.

– Det var mentalt oerhört viktigt för oss att vi kunde avgöra matchen i just powerplay. Nu såg grabbarna att det fungerar. Laget fick också ett kvitto på att vi verkligen klarar av att avgöra en match när vi spelar sämre i fem mot fem, sade märkbart glade Frölundatränaren Roger Rönnberg.

Inför mötet med Leksand hade Frölunda bara gjort tre mål på 35 försök i powerplay, vilket gjorde laget till SHL:s sämsta i spelformen. Inte helt oväntat då att fem mot fyra-spel varit en viktig del av Frölundas träningar den senaste tiden.

– Vi har krånglat till det och spelat konstigt i powerplay. Därför har våra träningar hela tiden gått ut på att vi ska göra det enkelt för oss när motståndarna får en spelare utvisad, sade Rönnberg.

Sen utdelning

I torsdagens match kom utdelningen. Men det dröjde.

I de två första perioderna spelade Leksand riktigt bra och satte stundtals press på Frölunda, som inte alls fick ordning på spelet. Leksand, som blivit ett bättre lag med sina nya spelare, saknar dock fortfarande effektivitet i anfallsspelet. Det är också förklaringen till att dalalaget är sist i tabellen. Nu gjorde Leksand flera gånger det mesta rätt utom mål.

Den stora chansen kom efter 10.40 i andra perioden när nyförvärvet Mattias Ritola kom fri med Frölundamålvakten Lars Johansson när Leksand spelade boxplay.

– Då kändes det verkligen frustrerande, sade Mathis Olimb, som blev matchvinnare i sista perioden.

Olimb avgjorde

Där hände allt på samma gång.

Andreas Johnson gav Frölunda ledningen med 1-0.

Linus Hultström kvitterade och Leksand var piggt tills laget fick Robin Gartner utvisad.

Med bara några sekunder kvar av utvisningen fick Mathis Olimb pucken på vänsterkanten, drev in mot mål och satte skottet i nättaket.

– Det var självklart ett otroligt viktigt mål som betydde mycket för oss på flera sätt. Dessutom kändes det extra skönt för mig eftersom man inte gör så fina mål varje dag, sade Olimb och fortsatte:

– Jag hoppas att det har lossnat för oss i powerplay nu. Då blir vi på allvar ett topplag.