Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ursula, Yrsa

"Inte den strategi vi kom överens om med polisen"

Publicerad 06.52

Intresseorganisationen Svensk elitfotboll (Sef) är kritisk till att polisen avbröt Stockholmsderbyt mellan Hammarby och Djurgården som spelas klart i dag.

– Det är inte den strategi vi kom överens om med polisen, säger generalsekreteraren Johan Lindvall.

Klockan 14 återupptas derbyt inför tomma läktare på Tele 2 arena, i matchminut 76 och ställningen 2–0 till Hammarby. Söndagens match spelades inte klart med anledning av inskjuten pyroteknik från Djurgårdens klacksektion och minst en brännskadad person. Polisen upplöste den offentliga tillställningen efter ett matchmöte, vilket aldrig tidigare skett i herrarnas fotbollsallsvenska historia.

Efteråt uppstod ett ordbråk där Hammarbys säkerhetschef Göran Rickmer kritiserade polisens beslut. Per Engström, sektionschef vid Nationella operativa avdelningen (Noa), menade att Hammarby inte vidtog nödvändiga åtgärder vilket föranledde polisens beslut.

Intresseorganisationen Svensk elitfotboll (Sef), som företräder klubbarna, står på Hammarbys sida.

Ingen exkluderingsstrategi

– Vår bedömning var att matchen skulle kunna spelats klart. Och då ställer vi oss bakom det som Hammarbys säkerhetschef har sagt, säger generalsekreteraren Johan Lindvall.

Han menar att polisen inte följde det tillvägagångssätt som var bestämt före säsongen. Fjolårets allsvenska kantades av rubriker om läktarskandaler.

– Det är ju inte den strategi vi kom överens om med polisen utan vi har ju jobbat efter en exkluderingsstrategi där de som begår överträdelse ska stängas av. Nu väljer polisen att gå ifrån den strategin. Vi behöver ta reda på om det här är en ny strategi som vi inte har varit med på.

Möte med idrottsministern

Redan före skandalderbyt var det bestämt att fotbollens företrädare ska träffa idrottsminister Jakob Forssmed (KD) om ett par veckor, den 5 november.

– Vi hade ju en förhoppning att kunna gå dit och prata om en positivare trend rent generellt inom allsvenskan. Nu har vi haft ett antal matcher i derbyn här där är vi inte nöjda med utfallet. Och då får vi se vad som händer på det mötet, säger Lindvall.

Följ ämnen i artikeln