Nadal: "Vet inte om jag kommer tillbaka"

Daniel Kihlström/TT

Uppdaterad 16.58 | Publicerad 15.37

Sagan om gruskungens återkomst fick inget lyckligt slut.

Rafael Nadal föll i Båstads ATP-final mot Nuno Borges – portugisen vann i två raka set med siffrorna 6–3, 6–2.

– Jag vet inte om jag kommer tillbaka hit för att spela, troligtvis inte, säger den 38-årige spanjoren.

Tennislegenden Rafael Nadal är ute på sin avskedsturné, men hur lång den blir har den 38-årige spanjoren ännu inte velat avslöja.

Båstad är ett stopp på vägen – 19 år efter hans senaste besök 2005 då han vann turneringen.

Nu var Nadal framme i en ny final i tennismetropolen på Bjärehalvön i Skåne. Finalen var hans första sedan han vann grand slam-turneringen Franska mästerskapen 2022.

Där väntade Nuno Borges – en 27-årig portugis som var rankad som nummer 51 i världen och som nu spelade sin första ATP-final i karriären.

Energitanken var tom

Då tröt orken för Nadal. Fyra timmars spel i semifinalen i fredags och över två timmar i semifinalen i lördags satte sina spår.

– Det är synd att jag spelade så dåligt i finalen. Tanken på energi var tom, det är nog verkligheten. Men trots det borde jag spela mycket, mycket bättre än vad jag gjorde, säger spanjoren på en presskonferens.

– Mentalt och fysiskt är jag inte van vid att spela fyra dagar i rad och långa matcher, fortsätter han.

Borges vann finalen med 6–3, 6–2.

– Det är svårt att spela sämre än vad jag gjorde. Samtidigt måste jag hylla honom. Han gjorde många bra saker. Han förtjänar det mer än alla andra som spelade i den här turneringen, säger Nadal.

Nadal har dragit fulla läktare hela veckan. Till och med vinnaren Borges hoppades lite på att spanjoren skulle vinna.

– Ja, men alla andra ville det nog lite mer än jag, säger portugisen och skrattar.

Var fyra år när Nadal blev proffs

Någon finaldebut var det inte direkt för Nadal. Efter några skadefyllda år har han visserligen dalat ner till 260-strecket på världsrankningen, men med 92 ATP-titlar, varav 22 i grand slam-turneringar, har 38-åringen från Mallorca dominerat världstennisen de två senaste årtiondena tillsammans med Roger Federer (lade av 2022) och Novak Djokovic.

– Jag har ju växt upp med att titta på ”Rafa”. Han blev proffs 2001– då var jag fyra år. Han blev proffs innan jag visste vad tennis var för något. Det betydde mycket att bara få dela banan med honom, säger Nuno Borges.

Detta var Nadals fjärde besök i Båstad och troligtvis det sista.

– Men jag har utan tvekan njutit mycket av att spela här en gång till, säger Rafael Nadal.

Nästa stopp för Nadal är OS i Paris om någon vecka. Spanjoren har ett OS-guld i singel (2008) och ett OS-guld i dubbel (2016) sedan tidigare och nu väntar spel på Roland Garros grus i den franska huvudstaden.