Sportbladet

Dagens namn: Uno

Vingegaard i tårar efter seger: "Aldrig trott det"

David Hjorter/TT

Publicerad 2024-07-10

Regerande mästaren, dansken Jonas Vingegaard, grät efter att ha vunnit den elfte etappen av årets Tour de France.

Jonas Vingegaard var i tårar efter att ha vunnit Tour de Frances elfte etapp.

Segern var den danske stjärncyklistens första efter den allvarliga kraschen i Baskien runt i april.

– Jag är bara glad över att vara här, säger den regerande mästaren.

Det är drygt tre månader sedan Jonas Vingegaard, som vann Tour de France både 2022 och 2023, kraschade allvarligt under en etapp av Baskien runt i Spanien och bröt både nyckelben och revben och fick en lunga punkterad.

På onsdagen tog 27-åringen sin första etappseger i årets tour när han vann den elfte etappen mellan Évaux-les-Bains och Le Lioran. I intervjun efter segern, hans första sedan kraschen, grät han med tanke på vägen tillbaka.

”Väldigt känslosamt”

– Det är så klart väldigt känslosamt för mig. Att komma tillbaka från kraschen. Det betyder mycket efter allt jag gått igenom de senaste månaderna. Jag skulle aldrig ha klarat det här utan min familj, säger han i Eurosport och behövde flera gånger avbryta sig själv på grund av tårarna.

– Jag är bara glad över att vara här. Det betyder så mycket att vinna en etapp. Speciellt att vinna den för min familj. De har stöttat mig hela vägen.

Bergsetappen över 211 kilometer avgjordes av en spurt mellan storstjärnorna Vingegaard och totalledaren Tadej Pogacar. Dansken ledde inpå upploppet, slovenen närmade sig, men Vingegaard höll ifrån precis och vann etapp knappt.

Pogacar i minutledning

– Jag är lite förvånad över att jag kunde ta honom i en spurt. Självklart betyder det så mycket för mig. Jag är så glad över segern i dag. Jag hade aldrig trott det här för tre månader sedan.

Tadej Pogacar, som vann touren 2020 och 2021 och är favorit att vinna i år, leder fortsatt i totalen. En minut och sex sekunder före belgaren Remco Evenepoel och ytterligare åtta sekunder före Vingegaard som hämtade in någon sekund i och med spurtsegern.