Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Kallas genrep lovar gott inför VM

Publicerad 2017-02-19

Skidor. Ett bra genrep brukar betyda ett bra mästerskap för Charlotte Kalla.

Inte undra på att hon var nöjd efter andraplatsen i Otepää.

– Det känns bra, som att jag är där jag vill vara, säger Kalla.

Charlotte Kalla utstrålar total harmoni inför VM i Lahtis, som för hennes del inleds med skiathlon på lördag. Svenskan kom från höghöjdslägret i Seiser Alm med en bra känsla och i det klassiska milloppet i Otepää fick hon den bekräftad. Kalla blev tvåa i det estniska regnet, 26,5 sekunder efter suveräna Marit Bjørgen.

– Jag kunde driva på och hålla i åkningen och även om det tickade sekunder från Marit så är jag glad att jag kunde hålla ihop loppet, säger Kalla.

Det var aldrig något snack i kampen om segern, men de sista 2,5 kilometerna åkte Kalla i alla fall jämnt med Bjørgen.

– 26 sekunder är fortfarande väldigt mycket, det ska man komma ihåg. Men skönt att det inte blev mer, säger Kalla som hade ytterligare drygt en halvminut ned till trean Heidi Weng.

Lovar gott

Det brukar finnas ett tydligt samband mellan Charlotte Kallas resultat i genrepet och hur det sedan går i mästerskapen. Inför OS i Vancouver 2010 och VM i Falun för två år sedan vann hon genrepen - och tog sedan sina hittills enda individuella guld. Även inför OS i Sotji stod hon på pallen för att sedan göra ett lyckat mästerskap som guldhjälte i stafetten och dubbel silvermedaljör.

Upplagt för nya medaljer i Lahtis, alltså.

– Det känns bra, som att jag är där jag vill vara. Men samtidigt gäller det att komma ihåg att det är många som kommer att vilja vara med och slåss om medaljer när det väl gäller, säger Kalla.

Förbundskapten Rikard Grip:

– Det ser uppenbarligen väldigt bra ut. Charlotte har ju genom åren utvecklat sin klassiska teknik, vilket gör att hon har fler möjligheter att ta medalj på mästerskapen.

Haag åtta

Det fanns fler glädjeämnen för Grip att ta med sig från det blågula genrepet. Färska U23-världsmästaren Anna Dyvik var visserligen en besvikelse som blek 35:a, men Anna Haag slutade åtta och Emma Wikén tolva.

– Det betyder mycket. Jätteskönt att den här känslan som jag haft i kroppen de senaste veckorna stämmer, säger Haag som gjorde sin första världscupstart sedan i december.

Medan svenskorna åker vidare till Finland och VM reser Marit Bjørgen hem till Norge en sväng för att träffa ettårige sonen Marius. Skiddrottningen återvänder sedan till Lahtis på tisdag - som storfavorit att utöka sin stora guldsamling.

– Jag är i bra form och kan gå in i mästerskapet med lite sänkta axlar. Då gäller det bara att ha bra skidor, dagsform och att allt klaffar, säger Bjørgen.

Otepää, TT:s utsände

Följ ämnen i artikeln