Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Kalla vill ha mindre grus på vägen mot OS

Publicerad 2017-05-02

Skidor. Samarbetet med favorittränaren och viljan att ta större eget ansvar, blev avgörande. Charlotte Kalla tränar mot OS på egen hand, och vill lägga det senaste årets turbulens bakom sig.

– Jag hoppas att det inte ska vara lika mycket grus på vägen mot OS, säger hon.

Att Charlotte Kalla vill ta ansvar för sin egen framgång märks direkt. Framför en bedårande lappländsk fond bestående av skog, Marsfjällens snöiga toppar och den frusna Kultsjön, är det hon, inte någon tränare eller medieansvarig, som drar igång pressträffen i Saxnäs.

Hon berättar om beslutet att göra om fjolårets satsning: att ställa sig utanför landslaget under sommar- och höstsäsongen fram till tävlingsstarten i november.

"Komplex värld"

– Precis som i fjol grundar det sig på att jag i flera års tid har försökt hitta en lösning där jag och Magnus (Ingesson, Kallas tränare) kan jobba närmare varandra. Jag tror att en närvarande tränare, som man kan träffa kontinuerligt, ger bättre resultat i längden, säger Charlotte Kalla.

Hon har också märkt andra positiva saker med satsningen. Som att hon har tvingats ta mer ansvar för sitt liv som skidåkare.

– Jag har upptäckt saker på vägen, som jag inte var medveten om att en egen satsning skulle leda till. Som att jag har tagit mer ansvar i år, även kring andra områden än just träning. Att inte låta saker hänga i luften har gett mig mer energi, säger Charlotte Kalla.

– Det är en ganska komplex värld, att vara elitidrottare 2017. Det är saker som jag kanske inte var medveten om när jag valde skidåkning som sjuåring, säger Charlotte Kalla.

Avstår touren

Trots att många månader återstår är siktet redan nu inställt på OS i Pyeongchang i februari nästa år. Världscupen kommer att spela en sekundär roll den kommande säsongen, och hon kommer bland annat att stå över Tour de Ski, som ligger bara en månad före OS.

– Tävlingssäsongen kommer definitivt mer att bli upplagd för att jag ska kunna prestera i början av februari. Så jag kommer inte att köra alla världscuptävlingar.

Utvecklar styrkan

Tränaren Magnus Ingesson säger att de kommer att fortsätta att utveckla styrke- och rörlighetsträningen.

– Det handlar inte om att hon ska ta mer i marklyft, utan vi jobbar för att få ut det i skidspåren, säger han.

– Det gäller också att jobba mycket skadeförebyggande eftersom det är så stor belastning.

Efter lägret i Saxnäs väntar SOK:s läger på Kreta i slutet av maj, och därefter ett läger i Sognefjäll i juni.

TT

Följ ämnen i artikeln