Plats öppen för Ghoddos - om han vill

Publicerad 2017-09-27

Fotboll. Saman Ghoddos, 24, är en av allsvenskans sensationer den här säsongen.

Nu hoppas förbundskaptenen Janne Andersson att han ändrar sig och vill spela för Sverige.

– Vi har pratat med honom och han får fundera fram till fredag, säger Andersson.

Ghoddos debuterade i landslaget under vinterturnén i Abu Dhabi i januari och har funnits med bland de spelare som stått precis utanför VM-kvaltrupperna. Men i somras tog Ghoddos beslutet att i stället representera Iran. Han fick plats i den iranska truppen till VM-kvalen mot Sydkorea och Syrien.

För Aftonbladet motiverade Ghoddos sitt val:

"Det har varit ett helt år där jag har tänkt och vägt de positiva mot de negativa delarna. Jag har snackat mycket med familjen och vi kom fram till att jag ska representera Iran. Det är något jag alltid har velat göra och kommer göra av hela mitt hjärta. Sedan är jag självklart stolt svensk också. Efter Iran är Sverige laget jag hejar på mest."

Hållet en plats öppen

Det som ger den svenska landslagsledningen hopp nu:

Ghoddos fick inte spela en minut i någon av matcherna och därför är han fortfarande tillgänglig för det svenska landslaget.

– Så länge en spelare inte har spelat (en tävlingsmatch) med ett annat landslag är han möjlig för oss. När vi diskuterade läget efter helgen var Saman en spelare som skulle kunna vara med i den här truppen och därför har vi haft kontakt med honom via Lasse Richt. Han ville fundera och vi låter honom fundera några dagar, säger Andersson.

Skulle Ghoddos välja Sverige kallas han in till nästa veckas samling inför VM-kvalmatcherna mot Luxemburg och Nederländerna.

– Ibland tar vi ut 23 spelare, ibland 24, men vi har valt att gå på 23 spelare och håller en plats öppen för Saman.

"Har full respekt"

Senast på fredag vill landslagsledningen ha besked.

– Mitt uppdrag som förbundskapten är att ta ut de spelare som är bäst vid varje samling. Innan har inte Saman varit bland dem. Nu var omständigheterna sådana att han var det. Han har dessutom utvecklats och haft en jättebra månad. Därför ville vi undersöka möjligheterna.

– När han får frågan och inte säger nej utan vill tänka på det, säger vi att självklart får du tänka på det och vill du vara med så är du välkommen.

– Jag har full respekt för att han vill fundera eftersom han en gång har pekat i en riktning och så öppnas en annan.

Janne Andersson ser Ghoddos som ett alternativ både som anfallare och yttermittfältare.

Lars Richt fick uppdraget att ta kontakt med Ghoddos, men landslagschefen vågar inte sia om vilket beslut Östersundsspelaren tar.

Sarfo valde Ghana

– Det kom som en stor överraskning för honom när jag pratade med honom i måndags och han ville tänka först och sedan tänka lite till. Det förstår vi. Det är en stor sak för honom. Dessutom har Östersund en väldigt viktig match i Europa League.

– Jag kan inte säga om det väger över åt oss eller åt Iran.

Det blir allt vanligare att spelare med invandrarbakgrund måste ta ställning till vilket landslag de vill spela för. Ghoddos är bara en i raden. Tidigare i veckan deklarerade Malmö FF:s Kingsley Sarfo för att han väljer Ghana framför Sverige.

– Vi hade mycket kontakt med honom inför U21-EM, men till slut är det ändå individens beslut. Jag tycker det är viktigt att visa respekt för individen. Det går inte att övertala, det är ett beslut som måste komma inifrån, säger Richt.

TT

Följ ämnen i artikeln