Klart med OS-arrangörer 2030 och 2034

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2024-07-24 10.28

Bara fyra år efter Parisspelen ska Frankrike arrangera OS igen. Arkivbild.

Det är klart med arrangörer för vinter-OS 2030 och 2034.

De franska alperna får spelen 2030 – förutsatt att landets framtida regering kan ge finansiella garantier.

Amerikanska Salt Lake City tilldelas OS 2034 – under förutsättning att internationella antidopningsorganet Wadas arbete respekteras.

I november stod det klart att IOK ger tummen ner till Sveriges ansökan om att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2030.

IOK valde att gå vidare med enbart Frankrikes bud för OS 2030. En av orsakerna var att det i Frankrikes kandidatur bland annat fanns ett stort stöd från både allmänhet och regeringen, menade IOK.

Nu är det just osäkerheten kring regeringens stöd som gör att IOK tilldelar de franska alperna OS 2030 under förutsättning att Frankrike kan ge garantier om finansiering.

Kräver finansiella garantier

Landet höll val i början av juli, men det största blocket i parlamentet har ännu inte kunnat enas om en kandidat till posten som premiärminister. President Emmanuel Macron har dock uppgett för IOK att han ska be landets kommande premiärminister att ge finansiella ”garantier” för att arrangera OS 2030.

Frankrikes avgående premiärminister Gabriel Attal väntas sitta kvar åtminstone till efter sommar-OS i Paris – som invigs på fredag – för att ge mer tid åt regeringsförhandlingar.

I november blev det även klart att amerikanska Salt Lake City blir den enda kandidaturen till vinter-OS 2034 och under onsdagen kom beskedet att staden som väntat blir arrangör.

Men även för Salt Lake City kom IOK med ett villkor. Det internationella antidopningsorganet Wadas arbete måste respekteras och organet måste ses som det högst beslutande inom dopningsfrågor.

Kontrovers mellan Wada och Usada

Bakgrunden till IOK:s förbehåll är en kontrovers mellan Wada och den amerikanska antidopningsorganisation Usada. Det handlar om Wadas hantering av fallet med 23 kinesiska simmare som testades positivt för dopning i början av 2021. Simmarna fick dock fortsätta att tävla och friades senare efter uppgifter om att deras mat kontaminerats med hjärtmedicinen trimetazidin.

Tretton av dem deltog senare vid OS i Tokyo 2021 och vann bland annat tre guld.

Salt Lake City arrangerade vinter-OS 2002. Frankrike har arrangerat vinter-OS tre gånger tidigare: i Chamonix 1924, Grenoble 1968 och i Albertville 1992.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel månad för det franska valet.