Sportbladet

Dagens namn: Klara

Sjöström tog dubbelseger i egna tävlingen

Kasper Ljungström/TT

Amanda Åström/TT

Uppdaterad 20.23 | Publicerad 19.15

Sarah Sjöström var tillbaka och tävlade på svensk mark under måndagen.

Sarah Sjöström är tillbaka och tävlar återigen på svensk mark.

Simdrottningen från OS höll i en egen tävling – och ställde upp i både 50 fjäril och frisim.

– Otroligt kul att få bjuda på en show för kidsen, säger hon.

Sarah Sjöström ligger inte på latsidan efter OS.

Under måndagen höll superstjärnan i sin egen gala hemma i Eriksdalsbadet i Stockholm, där hon simmade kvartsfinal, semifinal och final i dubbla grenar, 50 meter fritt och 50 meter fjärilsim. 30-åringen hoppade alltså ner i bassängen sex gånger under loppet av tre timmar.

Vann dubbelt – men inget världsrekord

Motståndet var av blandad klass, och föga förvånande vann Sarah Sjöström i de båda grenarna. Sara Junevik, som också ställde upp i samma discipliner, blev tvåa i båda.

— Det var bra, godkänt. Kortbana är en utmaning. Jag känner att jag har speeden och sen tar det lite stopp när det blir vändning, säger Sjöström.

Men varken i frisimmet eller i fjärilssimmet blev det några världsrekordtider för den dubbla OS-guldmedaljören. Närmast var det i fjärilssimmet, när hon i semifinalen gick i mål 29 hundradelar efter Therese Alshammars 15 år gamla världsrekord på kortbana.

– Jag kommer att komma härifrån med ett leende på läpparna och det hade jag gjort oavsett med eller utan världsrekord så det är väldigt kul.

”Ska vara enkelt att inspirera”

Under tävlingen, som hette Sjöström Invitational, blandades simmare från olika åldrar, och utöver elitklassen var det även flera juniorklasser med. Något Sarah Sjöström tyckte var viktigt.

– Jag kände att vi behöver en tävling där vi blandar internationella simmare, svenska stjärnor och kidsen – att vi möts någonstans.

– Det ska vara enkelt att inspirera nästa generation. Det tror jag behövs för att skapa en ännu större bredd i svensk simning i framtiden, att bjuda in ungdomar.

Men nu, efter ett OS och en egenstyrd tävling, får det vara färdigtävlat för Sjöström på ett tag.

– Det kroppen kanske egentligen behövde var återhämtning. Jag såg att ”Mondo” åkte till Grekland några dagar. Jag fattar att det var välbehövligt. Nu kommer jag precis som alla andra ta lite semester ett tag, det behövs.