Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Lukas

Förberedda på planstormning: "Jättebra dialog"

Publicerad 13.12

Malmö FF kan på lördagen säkra SM-guldet i Västerås. Då har Västerås SK en tydlig plan för en potentiell planstormning.

– Vi har dragit många lärdomar, säger VSK:s klubbchef Johan Immelgård.

Om Malmö vinner borta mot Västerås säkrar klubben sitt 24:e SM-guld i fotboll. Mellan 3 000 och 3 500 Malmö-supportrar väntas resa till Västerås, enligt Immelgård.

– De har köpt upp alla sina platser på ståplats och de har fått ungefär 400 biljetter på sittplats. Sedan har de köpt själva också, säger han.

Om det blir ett guldfirande på Hitachi Energy arena återstår att se. Alldeles oavsett är Västerås redo för en eventuell planstormning efter matchen. Det har blivit mer regel än undantag när allsvenska klubbar säkrar SM-guld – senast förra året då Malmö tog guld på hemmaplan efter seger mot Elfsborg.

– Men jag skulle säga att det är en icke-fråga eftersom vi kommer vinna, säger Johan Immelgård med ett skratt.

”Kommer att upprätta en säkerhetszon”

Han fortsätter:

– Men om det mot förmodan skulle hända har vi en plan. Vi kommer att upprätta en säkerhetszon för spelarna framför avbytarbåsen och spelargången. Så fort signalen går kommer vi att sätta upp avspärrningar så att vår personal och spelare är säkrade.

Extra många ordningsvakter och publikvärdar kommer att vara på plats. Immelgård är tydlig med att klubben vill förhindra att supportrar tar sig in i närheten av planen innan slutsignalen.

– Kliver de in på planen blir det ett avbrott. Och är det för många som kliver in blir det ett längre avbrott. Får vi inte tillbaka supportrarna kan matchen till och med brytas – och det vill vi inte vara med om.

Fått råd från Malmö

Immelgård säger att han har haft en väldigt bra dialog med Malmö och polisen. MFF har vunnit sex av de tio senaste SM-gulden och är vant vid den här typen av matcher – och har därför kunnat bistå med värdefulla råd.

– Vi har haft en jättebra dialog med vår polis här hemma kring vad som kan hända. Vi har haft ett jättebra samarbete med Malmö och deras säkerhetschef, vi har dragit många lärdomar. Jag har suttit i möte hela veckan med Malmös SLO (Supporter Liaison Officer), supporterpolis och så vidare. Alla har varit med och tyckt till och berättat om sina erfarenheter, säger han.

Matchen sparkar i gång klockan 15.00 på lördag. Med fyra omgångar kvar att spela har Malmö tio poäng ned till tvåan Hammarby. Västerås ligger sist och har fem poäng upp till kvalplats.