Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Monaco och Juventus till semifinal

Publicerad 2017-04-20

Fotboll. Kylian Mbappé - är han världens bästa tonåring i fotbollsvärlden just nu?

Rätt många tycker nog det.

Supertalangen vräker in mål och hjälpte Monaco till semifinal i Champions League hemma på Stade Louis II.

15 mål på de senaste 15 matcherna. Det var hans imponerande facit inför kvartsfinalreturen mot Borussia Dortmund - som Monaco vann med 3-1 vilket gav 6-3 totalt.

Det dröjde mindre än tre minuter och så var det 16 mål på lika många matcher.

Mbappé, 18, var bara fem år när Monaco senast nådde så långt som till semifinal. Efter den här säsongens enorma genombrott liknas han vid en ung Thierry Henry.

Skillnaden? Han gör betydligt fler mål än Henry vid samma ålder.

Snabbt 5-2 totalt

Monaco hade 3-2 att luta sig mot efter förra veckans möte. Det blev snabbt 5-2. Benjamin Mendy drev upp på vänsterkanten, sköt och Roman Burki släppte retur rakt ut. Där dök Kylian Mbappé upp och tryckte in sitt femte mål på sju matcher i säsongens Champions League.

En knapp kvart senare nickade Radamel Falcao in 2-0.

Surt för Dortmund i det läget eftersom Marco Reus bränt ett jätteläge och Nuri Sahin skruvat en frispark i stolpens insida och ut.

Det var full fart framåt åt båda håll, underhållande och chansrikt. Reus reducerade i början av andra halvlek och tyskarna jobbade hårt för den kvittering som aldrig kom.

I stället skickade Valère Germain in 3-1 i slutskedet.

– Vi är mycket glada över att vara i semifinal. Det är viktigt för fransk fotboll, sade Radamel Falcao.

Efter förra veckans attentat mot Dortmunds spelarbuss påverkade en incident inför returen det tyska lagets chanser att vända på kvartsfinalen. Enligt Europeiska fotbollsförbundet Uefa fastnade Dortmund i trafiken på väg till arenan och avsparken sköts därför upp i fem minuter. Dortmunds tränare Thomas Tuchel hade en annan förklaring.

– Bussen skulle gå klockan 19.15 så alla var där då och polisen var på plats för att eskortera oss till arenan. Men efter 16, 17 minuter hade inget hänt så vi frågade varför vi inte rullade. Vi blev informerade om att det var av säkerhetsskäl. Åtta dagar efter det som inträffade (i Dortmund) var det det värsta som kunde hända oss, sade han.

Mållöst i Barcelona

På Camp Nou uteblev den målfest hemmatränaren Luis Enrique hoppats på. Barcelonas avsikt att bjuda på ett nytt mirakel (0-4 blev 6-1 mot Paris SG i åttondelsfinalen) och vända 0-3 mot Juventus visade sig vara en allt för svår uppgift mot det italienska betongförsvaret.

Matchen slutade 0-0.

På 180 minuter lyckades trion Lionel Messi, Neymar och Luis Suárez inte hitta en blotta. Och det säger allt om den urstarka defensiven i Massimiliano Allegris lagbygge.

En liten motgång i medgången: Mittfältaren Sami Khedira varnades och missar den första semifinalen.

– Juve är ett fantastiskt lag. De var bäst och förtjänar att gå vidare. Vi hade våra chanser men efterhand blev hindren stora som berg, sade Barcelonas mittback Gerard Piqué.

Monaco, Juventus, Real Madrid och Atlético Madrid är kvartetten som är kvar i Champions League. Vilket lag som får möta vilket avgörs vid lottningen på Uefa-högkvarteret i Nyon på fredag.

Semifinalerna spelas 2-3 och 9-10 maj och finalen i Cardiff den 3 juni.

TT

Följ ämnen i artikeln