Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Kalla femma bakom överlägsen Bjørgen

Publicerad 2017-03-12

Längdskidor. När Marit Bjørgen söndagsåkte mot segern slogs Charlotte Kalla om andraplatsen.

Svenskan fick ge sig i spurten och slutade femma på tremilen i Holmenkollen.

– Det känns lite surt, säger Kalla.

Lite mer än fem minuters åkning. Mer behövde inte Marit Bjørgen för att avgöra tremilen i klassisk stil hemma i Holmenkollen.

Storstjärnan, som sopade rent på distansloppen i skid-VM i Lahtis, skruvade upp tempot från start och det krävdes inte ens ett ryck för att hon skulle gå ifrån resten av fältet i den krävande banan utanför Oslo.

– Det var ett väldigt bra lopp även om jag varit med om lättare tremilar. Det kändes ganska säkert att det skulle gå vägen, säger Bjørgen till NRK.

Skulle ha bytt

Charlotte Kalla tog sig snabbt upp i täten för klungan men kunde inte göra något åt avståndet upp till ledaren. Svenskan drog ut fältet bakom Bjørgen i uppförskörningarna och efter att hon avstått från första möjligheten att byta skidor - senare i loppet valde Kalla även att strunta i den andra bytesmöjligheten - kunde bara polskan Justyna Kowalczyk följa.

Duon blev dock inhämtad och till slut var det sex åkare som gjorde upp om andraplatsen.

– Om jag skulle ha gjort något annorlunda skulle det ha varit att byta skidor efter 13 kilometer. Det blev bra mycket bättre för dem som valde att byta. Jag fick jobba för varenda meter, säger Kalla till SVT.

Stark uppför

Finländskan Krista Pärmäkoski vann spurtuppgörelsen före landsmaninnan Kerttu Niskanen och Kalla, som gjorde ett försök att rycka i sista backen in mot stadion, slutade femma.

– Jag kände mig stark uppför men luckan jag fick i Hellner-backen räckte inte till mot de andras glid. Det finns många positiva bitar att ta med sig men så här direkt efter loppet känns det lite surt, säger Kalla.

Bjørgen vann till slut med över två minuter. Anna Haag blev nia, Linn Sömskar 23:a, Maria Nordström 30:e, Evelina Settlin 33:a och Sofia Henriksson 38:a.

TT

Följ ämnen i artikeln