Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Talangen som åkte hem för att börja om

Publicerad 2017-03-30

Fotboll. Borta har inte varit så bra för Melker Hallberg. Helt klart är hemma bäst och hemma det är Kalmar.

Kalmar FF är klubben i mitt hjärta. När jag fick den här chansen kändes det givet. Nu tycker jag det är kul med fotboll igen, säger han.

När är det rätt läge att ta pick och pack och hoppa på det där anbudet som är för bra för att våga säga nej till? Det beror på vem du frågar.

Det finns inget facit.

För några går det bra, för andra sämre, för en del fungerar det inte alls och det bär hemåt igen. Charles Melker Otto Hallberg, 21, kan så här i efterhand krasst konstatera att det där femårskontraktet han skrev som 18-åring med Udinese lät bättre än det var.

Sedan dess har det mest handlat om halvårslånga utlåningar till Vålerengen, Hammarby och Ascoli. I Udinese finns det inte plats, men klubben tror fortfarande på honom.

Behövde komma hem

Så pass att han får en hel säsong på lån i Kalmar.

– Jag kände att jag behövde trygghet, hitta tillbaka till självförtroendet. Och var kan man göra det bättre än hemma där man har familj och vänner? Här på Guldfågeln känner jag till allt. Jag kan köra extra om jag vill utan problem. Jag kände att jag behövde det här, säger han.

– Det är en lugn miljö att jobba i, att utvecklas i sin takt.

Mot Häcken våren 2012 blev Melker Hallberg som 16-åring Kalmars yngste spelare från start genom tiderna och spåddes, som det heter, en lysande framtid. Nu har det varit mörkt ett tag, men potentialen finns kvar. Och han är fortfarande ung. Men framtiden finns här och nu, inte längre fram.

– Just nu tar jag en dag i taget, försöker prestera varje dag på träning och göra mitt bästa. Mer än så kan jag inte göra och så får vi se. Udinese har sagt att de tror jättemycket på mig och det känns bra, men det har inte blivit som jag velat med alla utlåningar och så.

Vill få ut allt

Senaste stoppet, i Ascoli i Serie B, var jobbigast.

– Livet utanför planen blev inte som man hade tänkt sig, när man är orolig för livet med jordbävningarna. Det blev inte som jag ville med fotbollen heller. Det fungerade inte.

Han kom hem med en stukad tro på sin förmåga och en nästan helt avsliten ljumskmuskel. Den senare är helt läkt. Och tron blir starkare och starkare.

– Jag vet vad jag kan göra, men jag vill få ut allt. Nu är fokus här, på Kalmar FF, att göra en riktigt bra säsong och det tror jag vi kan göra med den trupp vi har. Vi har bra stämning och jäkligt mycket kvalité i truppen. Det känns som om vi är på rätt väg.

TT: U21-EM i sommar?

– Det är klart att jag vill vara med där, men det gäller att få spela och göra bra ifrån sig för att få vara med där.

Ut vill han igen. Gärna tillbaka till Italien. Kanske är han mogen för det i november, kanske inte.

TT

Följ ämnen i artikeln