Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Här är laget bakom Kallas OS-satsning

Publicerad 2017-06-03

Skidor. Jakten på ännu ett OS-guld har börjat för Sveriges största affischnamn. Och precis som förra året satsar Charlotte Kalla mot medaljerna med ett eget upplägg.

Här är personerna i Team Kalla.

Mycket är sig likt från förra året. Charlotte Kalla har flytt den svenska sommaren och precis som i fjol tagit sig till norska Sognefjell, där snön fortfarande går att finna, för en veckas träningsläger.

Även i år gör längdstjärnan det utan de övriga svenska landslagsåkarna, då hon har valt att träna på egen hand. Med sig i de norska fjällen har hon i stället klubbkompisarna från Piteå Elit, Magdalena Pajala och Jennie Öberg.

Grunden i pyramiden

Med sig har hon också personliga tränaren sedan snart tio år tillbaka, Magnus Ingesson. Han utgör själva navet i teamet runt Kalla.

– Jag har ett enormt förtroende för Magnus, det är verkligen grunden i pyramiden, att jag känner att jag kan ventilera högt och lågt med honom. Vi har en gemensam träningsfilosofi, säger Charlotte Kalla.

Magnus Ingesson, till vardags polis i Piteå, betonar vikten av tillit.

– Det är det vi bygger hela samarbetet på. Charlotte är en spännande människa på det sättet att hon utvecklas hela tiden. Hon vill hela tiden vidare. Sådana är vi allihop, det är hela grunden. Om vi bara fortsatte på samma linje skulle jag inte kunna motivera mig på samma sätt, säger Magnus Ingesson.

Syster och sjukgymnast

Med sig i jakten på ännu ett OS-guld har Kalla ytterligare främst fem personer: systern och fysioterapeuten Cecilia Kalla, psykologen Thomas Nilsson, fystränaren Stefan Thomson, medierådgivaren Torbjörn Nordvall och managern Olle Håkanson.

– Det är skönt att vara en liten grupp som kan jobba ganska nära varandra, säger Cecilia Kalla.

– Vi blev ganska tajta förra året i och med att vi stötte på lite patrull på vägen. Då blev det att vi fick stöta och blöta mot varandra, att testa varandras tålamod ganska tidigt i samarbetet. Det var tråkigt att det blev så, men bra för samarbetet.

Charlotte Kallas fjolår var stökigt och innehöll både en skada som tog flera månader att läka, hjärtflimmer och separation från sambon. Men avslutades ändå med två silver och ett brons på skid-VM.

– Det man kan ta med sig är att det går även om det blir lite hack i maskineriet, säger Magnus Ingesson.

"Spelat stor roll"

Kalla säger att särskilt psykologen Thomas Nilsson var extra viktig under förra säsongen.

– Han har spelat jättestor roll det här senaste året och kommer att göra så också framåt. Det har varit många viktiga beslut som jag har varit tvingad att ta, och att kunna hantera situationerna som blev. Han har varit ett jättestort stöd, säger Charlotte Kalla.

Vikten av en väloljad grupp är stor, säger hon. Det senaste året har också lärt henne att hon ibland måste våga släppa vissa saker till andra.

– Det är så många saker och pusselbitar som jag ska få ihop som elitidrottare. Det är inte bara ett skejtpass på tre timmar ute på fjällen utan även kontakten med mina samarbetspartner. Jag har blivit bättre på att veta när jag behöver be om hjälp och delegera saker, säger Charlotte Kalla.

TT

Följ ämnen i artikeln