Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Åsa, Åslög

Gyökeres vill vidare – känner ingen stress

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2024-09-05 06.11

Viktor Gyökeres tränar på matcharenan i Baku inför kvällens möte för det svenska landslaget med Azerbajdzjan i Nations League.

Viktor Gyökeres har inlett sin andra säsong med Sporting Lissabon som han genomförde den första.

Han vräker in mål.

Hittills står han på sju efter fyra ligamatcher.

– Det har börjat bra, så klart jätteskönt efter en lite mindre skada, säger han inför fotbollslandslagets möte i kväll med Azerbajdzjan i Nations League.

Gyökeres missade den senaste samlingen i juni och landskamperna mot Danmark och Serbien på grund av en knäskada.

– Jag hade lite problem med mitt vänsterknä. Det var något jag fick i början av förra säsongen. Jag hade lite problem från och till, så jag tog tag i det och det känns bra just nu.

Succén förra säsongen gick inte obemärkt förbi. Det fanns bud från klubbar i större ligor – men Sportings häftigt tilltagna utköpsklausul avskräckte. Det är inte småpotatis det handlar om. Enligt uppgifter kostar anfallaren drygt en miljard kronor för den som vill lösa honom från kontraktet med Sporting.

Vill vidare – med tiden

– Det är mycket pengar, men vi får se vad som händer de närmaste transferfönstren. Sporting tycker att jag är värd den summan och då får man respektera det.

– Det var så det blev, men jag trivs jättebra i Sporting. För mig var det inga problem att stanna. Klubben ville att de flesta av startspelarna skulle vara kvar och höll hårt i oss, säger han.

Gyökeres sticker inte under stol med att den portugisiska ligan inte blir slutstationen på karriären. Intresset i somras lockade honom – och han låter aningen besviken över att det inte blev någon flytt.

– Jag kan inte klaga på något och det är absolut inget problem för mig att vara kvar. Vi ska spela Champions League och jag ser fram emot säsongen. Det är klart att man siktar på andra ligor och att nå en högre nivå, men jag har ingen stress.

”Känns intressant”

Det är tio månader sedan 0–3-smällen mot Azerbajdzjan i EM-kvalet. Skillnaden nu i landslaget mot förra året?

– Vi börjar en ny turnering. Då var det rätt mycket som skulle gå med oss för att vi skulle gå till EM. Det är lite andra förutsättningar nu.

Han gillar också förbundskaptenen Jon Dahl Tomassons syn på hur landslaget ska spela.

– Det känns intressant och jag tror att det kan bli väldigt bra med tanke på vilka spelare vi har i landslaget. Det är mer framåtriktat och kanske lite mer fokus på det offensiva spelet, säger Viktor Gyökeres.