Bekräftat: Zlatan "allvarligt" skadad

Publicerad 2017-04-22

Fotboll. Zlatan Ibrahimovic är korsbandsskadad och missar resten av säsongen, enligt BBC.

Manchester United bekräftar att skadorna är allvarliga - men ger ingen prognos om hur länge den svenske stjärnan blir borta.

BBC uppger att kraschlandningen i Europa League-mötet med Anderlecht har resulterat i en korsbandsskada i höger knä.

Så långt sträcker sig inte Manchester United. Klubben skriver på sin webbplats att det efter grundliga undersökningar går att konstatera att Zlatan Ibrahimovic ådragit sig "allvarliga ligamentsskador" som kräver ytterligare bedömningar av specialister de närmaste dagarna. Innan dess går det enligt klubben inte att bedöma hur länge svensken blir borta.

Mycket tyder på att både det främre och bakre korsbandet har gått av i högerknäet. Om det stämmer har Ibrahimovic haft en rejäl otur.

– Det är en väldigt ovanlig idrottsskada. Det är mer vid mc-olyckor eller skidåkning i väldigt hög hastighet, säger landslagsläkaren Anders Valentin.

Duellen i den 93:e matchminuten mot Anderlecht kan ha satt punkt för Sveriges mest lysande fotbollskarriär. Om det handlar om en dubbel korsbandsskada lär det dröja innan Zlatan är tillbaka i spel.

– Nio till tolv månader. Ett år får man nog räkna med, säger Anders Valentin, läkare för det svenska herrlandslaget i fotboll, till TT.

Stämmer uppgifterna så har Ibrahimovic dessutom haft stor otur.

– En främre korsbandsskada är säkert 50 gånger vanligare än att bägge går, säger Anders Valentin.

– De här multiligamentsskadorna, om det nu är en sådan, är mycket mer ovanliga. Det är jätteovanligt egentligen.

"Inte så vanligt"

När fotbollsspelare skadar ett korsband beror det oftast på att de fastnar med foten och vrider kroppen.

– Men han fick ju en översträckning, och det är inte så vanligt, säger Anders Valentin.

Otur, helt enkelt.

– Ja det har man. Det är klart att det är mycket värre.

Ju fler korsband som går sönder, desto mer komplicerat blir det att åtgärda och desto längre tid tar det innan spelaren är rehabiliterad, förklarar landslagsläkaren. Men slutresultatet kan bli bra - och det finns exempel på toppidrottare som kommit tillbaka och presterat på högsta nivå.

– Janica Kostelic slet ju av allt som gick att ha sönder i sitt knä. Men hon kom ju tillbaka och tog OS-guld, säger Anders Valentin.

Sedan tillägger han att den kroatiska utförsåkaren avslutade karriären relativt snart därefter och fick artros i knäet.

– Det är tyvärr en risk att det sätter sina spår på längre sikt. Det går att tråckla ihop det men sedan är det risk att man får förslitningsskador.

Ökad skaderisk

Åldern är däremot inte ett hinder för Zlatan Ibrahimovic att komma tillbaka till toppfotbollen vad gäller själva knäet. En äldre spelare kan till och med löpa en mindre risk för framtida förslitningsskador eftersom hen i regel har färre år av toppfotboll kvar framför sig, poängterar Anders Valentin.

Landslagsläkaren är väl bekant med såväl Zlatan Ibrahimovics kropp som hans karaktär, och därmed väl lämpad att svara på hur goda förutsättningarna är för anfallaren att komma tillbaka i matchform som 36-åring.

– Det är nog mycket upp till honom själv, om han är motiverad. Det går ju att laga nästan vilket knä som helst. Det är Kostelic ett väldigt bra exempel på, säger Anders Valentin.

– Man får räkna med att ett knä som är så här skadat ökar risken för en ny skada.

TT