Tingsryd nollade AIK i första finalen

Publicerad 2016-03-01

Ishockey. Vägen till högsta serien är lång och snårig men Tingsryd lade i alla fall en liten sträcka bakom sig.

3-0 hemma mot AIK när den hockeyallsvenska finalserien drog igång.

– Alla har väntat på den här dagen, säger tränaren Magnus Sundquist till C More.

Hockeyallsvenskans etta och tvåa gör i upp i bästa av fem matcher om vilken av klubbarna som ställs i en playoffserie mot Karlskrona, SHL-jumbon.

Två lag som kan varandra utan och innan och två lag som kvalitetsmässigt befinner sig på samma steg i elithockeys trappa.

Då blev det som väntat. Tajt, ovisst, detaljer som till sist avgjorde.

I synnerhet den här:

AIK-backen Tobias Eriksson missade en diagonalpassning, Kari Sihvonen bröt vid egen blå och fritt fram. Tid att tänka, men också tid att titta. Han såg glipan mellan Gustaf Lindvalls benskydd, där hamnade pucken och så var det klackarna i taket i Nelson Garden i lilla Tingsryd.

Då hade den första finalmatchen nästan hunnit halvvägs.

AIK:s Jonathan Andersson kalasträff i spel fem mot fyra var den mållösa första periodens största chans, men pucken slog i böjen där ribban och stolpen möts.

Snålt och smart

Mål ändrar matcher. Med ledningen i ryggen stängde Tingsryd butiken, spelade snål, smart och med den disciplin som tagit laget till finalserien.

– Vi spelar tätt. Vi fick stopp på AIK i mittzonen. De kom inte igenom så bra. Och vi åker mycket skridsko, säger Tingsryds tränare Magnus Sundquist.

Och spelade effektivt.

När AIK låg på för kvittering i spel i numerärt överläge täckte Emil Forslund skott, åkte ifatt Markus Lauridsen och fick in pucken från nära håll på Hannes Johansson passning.

I slutsekunderna slog Joakim Högberg in 3-0 i tom kasse.

Missjöjd tränare

AIK-tränaren Roger Melin var inte alls nöjd med sitt AIK.

– Egentligen var vi bara bra de första tio minuterna, sedan gör vi en medioker match. Jag saknas farten, pucktempot, vi har inga bra spelvändningar. Det var ingen bra match från vår sida. Vi måste spela betydligt bättre än så här för att ha chansen att vinna på torsdag.

Då spelas finalmatch 2.

Trycket inför mötet på Hovet är hårt. På tisdagseftermiddagen var över 5 000 biljetter sålda till torsdagens drabbning.

TT

Följ ämnen i artikeln