Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Lukas

Efter OS-succén – kändisar på andra sidan jorden

Publicerad 2024-10-17 05.00

OS-guldet i Paris gjorde Jonatan Hellvig och David Åhman till kändisar – även i Brasilien.

Beachvolleyduon hoppas att intresset leder till nya sponsorer.

– Det ökar ju möjligheterna för det, säger Jonatan Hellvig.

När David Åhman och Jonatan Hellvig vandrar på stranden i João Pessoa i nordöstra Brasilien märker de blonda svenskarna en förändring.

– Det är många som kommer fram för att ta bild, prata och ta autografer även i Brasilien. Det är ju en väldigt stor sport här. Det har varit en brasiliansk turnering här i helgen och det var mycket folk på stranden, säger Jonatan Hellvig.

Tog semester en vecka

OS-guldet i Paris innebar att Åhman/Hellvig – och beachvolleybollen – blev känd för den breda massan i Sverige. Hyllningar väntade när paret kom hem från Frankrike och svenskarna valde att avstå att spela EM-turneringen som avgjordes kort efter OS.

– Det kändes som att det var ett bra val. Man vet ju aldrig hur det hade gått, men vi var båda väldigt slitna och hade lite känningar, säger Jonatan Hellvig, som tillsammans med Åhman hade vunnit EM två år i följd.

Det blev en vecka utan bollträning efter Paris för de svenska världsettorna.

– Det är väl egentligen det längsta uppehållet vi någonsin har haft. Då slappnade vi av lite grann och kunde göra annat än att bara spela volleyboll, säger David Åhman.

Paret lever på inspelade prispengar och sponsorpengar. OS-succén kan göra att inkomsterna ökar i form av större sponsorintäkter.

”Större intresse”

– Vi jobbar lite grann med sponsorer för nästa säsong, det är inte riktigt klart på den fronten hur det kommer bli. Det får vi väl se, men vi märker att det har blivit ett större intresse i Sverige. Det är många som känner igen oss och har kollat på OS när vi har spelat. Det ökar ju möjligheterna, säger Jonatan Hellvig.

Nu väntar tävlingscomebacken efter OS i form av världstouren i Brasilien. Tidigare under säsongen har det blivit fyra världstoursegrar för svenskduon, som är regerande mästare på sanden i João Pessoa efter seger i fjol.

– Det är väldigt jämnt mellan lagen. Sedan får vi väl se hur det går efter att ha haft ett litet uppehåll. Vi är mest bara taggade för att få tävla och spela matcher igen, säger Jonatan Hellvig.