Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Lukas

Kramer med nytt svenskt rekord – igen

Publicerad 2024-07-07

Andreas Kramer efter herrarnas 800 m under Folksam GP på Sola Arena i Karlstad. Arkivbild.

I juni sänkte Andreas Kramer sitt svenska rekord från 2020 till 1.44,08 på 800 meter i tävlingen Irena Szewinska Memorial.

I Paris Diamond League-gala var det dags igen för Kramer att sänka det svenska rekordet.

På DL-galan i Paris sprang 27-åringen 800 meter på 1.43,65, när han slutade på en sjundeplats.

– Det känns härligt. Jag var superglad senast när jag slog mitt rekord, men det var nära 1.43. Det var lite skönt att ha kvar det målet och i dag lyckas jag komma under 1.43, säger Kramer efter loppet i TV4.

Topp åtta av de tio deltagarna satte alla personligt rekord, och flera löpare noterade nya nationella rekord.

”Ruskigt tempo”

Etta blev Djamel Sedjati från Algeriet, som sprang på världsårsbästa 1.41,56. Emmanuel Wanyonyi, Kenya, blev tvåa på 1.41,58. Trea fransmannen Gabriel Tual som med tiden 1.41,61 satte franskt rekord.

– Det var ett ruskigt tempo, det gick snabbt alltså. Det är en galen tid de springer på där framme. Jag är nöjd med hur jag genomför det, jag positionerar mig bra, säger Kramer.

Förbättrat personbästa vid två tillfällen på kort tid, med bara några veckor kvar till OS i Paris.

– Det känns som att vi höjt oss en nivå i år, det känns jättebra att kunna förbättra sig hela tiden. Det kändes inte givet i dag. Jag har haft det lite kämpigt sedan det senaste rekordet och har fått kämpa för att komma tillbaka efter det. Nu står jag här med nytt rekord igen så det är sjukt gött.

”Mondo” vann

I övrigt för svensk del: Armand Duplantis vann som väntat i stavhoppet, med hoppet på 6,00 meter.

– Det har varit en tuff period men nu efter det här kommer det vara lugnare. Jag känner mig hur fräsch som helst inför OS, det är var jag vill vara i min bästa form och nu känner jag mig jättebra, frisk och stark. Jag har självförtroende och är taggad inför OS, säger Duplantis till TV4.

Det blev två försök på världsrekordet, 6,25, men utan framgång för ”Mondo”.

– Jag hade lite problem med vind i dag. Ibland kan den vara helt underbar, ibland är det motvind och sidvind, allt möjligt. Men det kändes bra och jag visste att vinden var inkonsekvent så jag tänkte “jag försöker världsrekordet bara och hoppas jag har lite tur”. Jag fick bra vind på sista försöket, men då var det nästan för mycket medvind.

Carl Bengtström blev sexa i herrarnas 400 meter häck på tiden 48,68.

– Ett helt okej lopp, formen är inte som på EM men jag gick in i dag och ville köra under 49 sekunder. Jag tar viktiga poäng, det är stabilt. Det finns lite småtekniska grejer, men skönt att kunna leverera en sådan här tid, säger Bengtström.

OS i Paris invigs 26 juli.