Sportbladet

Dagens namn: Uno

Supportrar åtalas efter storbråk

Anna Karolina Eriksson/TT

Boel Holm/TT

Publicerad 2024-06-03

Malmös Pontus Jansson figurerar i förundersökningen, men är inte brottsmisstänkt. Arkivbild.

Tolv personer åtalas efter en våldsam sammandrabbning mellan supportrar från MFF och Djurgården förra hösten.

Malmö FF:s lagkapten Pontus Janssons namn figurerar i förundersökningen. Han är inte brottsmisstänkt, men MFF har inlett en internutredning.

Stolar kastades och en person blev sparkad och misshandlad. Det våldsamma bråket mellan ett drygt 50-tal supportrar från Malmö FF och Djurgårdens IF på Fridhemsplan i Stockholm den 16 september i fjol får rättsligt efterspel.

De tolv är samtliga MFF-supportrar och har främst kunnat identifierats genom bilder från övervakningskameror i tunnelbanan, berättar åklagaren Henrik Nordquist.

Dessutom åtalas personer också för försök till rån och narkotikabrott. Enligt åklagaren Henrik Nordquist är fler åtal att vänta.

Gått igenom chattar

Förutom videomaterial från övervakningskameror har Nordquist gått igenom supporterchattar. Där finns MFF:s lagkapten Pontus Jansson med – och enligt medieuppgifter har han lämnat ut känslig information en gruppchatt som flera supportrar har tillhört.

– I samband med guldmatchen finns det prat om hotell där Elfsborgssupportrar bor. Fotbollsspelaren är delaktig i diskussionen, säger Nordquist som dock inte vill gå in på vad som sägs.

Han poängterar att Jansson inte är misstänkt för något brott, men tycker ändå att det är relevant att ha med hans namn i förundersökningen.

– Jag har noga vägt hans del kontra mot att driva förundersökningen i hamn med de skyldigheter som åligger mig.

– Jag har prövat om han ska delges. Det ska han inte. Jag har tittat på materialet och kommit fram till att ingen förundersökning ska inledas. Jag har bedömt att han inte är föremål för någon straffrättslig konsekvens, säger Nordquist.

I en chattgrupp där Jansson är med diskuteras uppstyrda slagsmål mellan olika supportergrupper. Till exempel blir Jansson tillfrågad om han har kontakt med supportergrupper i England och Danmark som kan vara intresserade av organiserade slagsmål.

– Det talas om uppstyrda slagsmål, men vad han vet vet jag inte. Det har jag ingen aning om.

Antisemitiskt innehåll

Nordquist säger att det förekommer en mängd meddelanden med starkt antisemitiskt innehåll i chatten, men att Jansson inte bidragit till att lämna sådana meddelanden.

De åtalade förnekar att de har antisemitiska åsikter, utan hävdar att det rör sig om intern jargong i gruppen.

Supporteråtalet är ett led på att försöka få stopp på stökigheter som omgärdat fotbollsvärlden på senare tid – något som åklagare Henrik Nordquist tidigare aviserat kan leda till att fler risksupportrar får långa tillträdesförbud till fotbollsarenor.

Följ ämnen i artikeln