Malmö FF tränarnas guldfavorit

Publicerad 2016-03-21

Fotboll. Malmö FF återtar tronen i svensk herrfotboll.

Sveriges rikaste klubb får 40 procent av de allsvenska tränarnas röster. Den nye tränaren har segerreceptet klart för sig.

– Vi kommer att titta på var motståndarna ser sämst ut och utnyttja det, säger Allan Kuhn.

Malmö FF vann allsvenskan två år i följd innan Norrköping "stal" guldet förra säsongen.

Skåningarna fick nöja sig med en femteplats men får ändå klart flest segerröster i år. Sex av de allsvenska tränarna ger Malmö guldtipset.

Allan Kuhn vet vad som krävs av en MFF-tränare.

– Först och främst vill jag vinna. Jag skiter i hur det ser ut. Jag tror att man måste vara cynisk för att vinna något, säger han.

Kuhn baserar sin tränarfilosofi på tre ord på k: kärlek, krav och konsekvens.

– Kärlek kan vi inte leva utan. Krav behöver vi för att bli bättre. Konsekvens innebär att om Markus (Rosenberg, på plats på scenen bredvid sin tränare) inte gör mål så blir det bänken, säger den 48-årige dansken.

"En annan division"

Jörgen Lennartssons Göteborg utmanade Norrköping in på mållinjen i höstas men också han lägger favoritskapet på Malmö.

Förklaringen är enkel: de ekonomiska förutsättningarna efter två höstars Champions League-spel.

– De har en halv miljard på banken att köpa spelare för i sommar. De spelar i en helt annan division. Under en kort period kan det hända saker som att Leicester vinner Premier League men över tid är det klart att ekonomin har en väldigt stor påverkan på resultatet. De (Malmö) har skaffat sig ett ekonomiskt försprång som gör dem till favoriter. Det är helt naturligt, säger Lennartsson.

Norrköping utmanar

Regerande mästarlaget Norrköping får näst flest röster, tre stycken eller 20 procent.

I en allmän omröstning på upptaktsträffen, där även medierepresentanterna deltog, trodde 15 procent att Norrköping kommer att försvara SM-guldet.

– Det är enormt mycket. Förra året räknade vi ut att det var jag, Andreas (Johansson, lagkapten) och vår klubbdirektör som trodde att det skulle bli guld. Vi fick väl 0,4 procent av rösterna, säger Norrköpings tränare Janne Andersson.

TT

Följ ämnen
Malmö FF

Följ ämnen i artikeln