Ytterbackarna AIK:s segervapen

Publicerad 2016-07-24

Fotboll. De är kantförsvarare med rätt att gå framåt.

Haukur Hauksson nickade in ledningsmålet och Patrick Kpozo spelade fram till de två övriga när AIK manövrerade ut Hammarby, 3-0.

– Jag är bra en mot en och gillar att vara offensiv, sade Kpozo.

AIK:s tränare Rikard Norling har bytt spelsystem.

Med en fembackslinje har Haukur Hauksson till höger och 19-årige ghananen Patrick Kpozo på andra kanten i stort sett fria tyglar att fylla på framåt. Mot Hammarby gav det full utdelning.

– Det är ett spelsätt som inte kräver max energi i varje läge. Det passar oss ganska väl just nu när vi kanske borde gå på knäna (med det täta matchprogrammet i allsvenskan och Europa League-kvalet). Vi kan sitta tillbaka och måste inte pressa för att återerövra bollen, sade Norling.

Det var Kpozo som ordnade hörnan som Stefan Ishizaki satte på Haukssons obevakade panna till 1-0.

– En fantastisk hörna från "Ishi". Det var fjärde gången den här säsongen. De borde kanske börja markera mig, sade Hauksson.

Kpozo bäddade sedan både för Eero Markkanens första mål efter återkomsten från Real Madrid och den snabba visiten i finländska Rops, 2-0, och för Ebenezer Oforis straffområdesvandring fram till 3-0.

Ofori dominant

När resten av laget gratulerade Markkanen efter 2-0 sprang Kpozo ut till sidlinjen och gav Norling en kram.

– Jag var så glad. Han tror på mig och har gett mig chansen att visa vad jag går för, sade Kpozo.

– Det kan vara lite kymigt. Det finns en risk att man får höra sånt från medspelarna. Men det skiter jag i. Jag uppskattar det, sade Norling.

Det återstod mer än en halvlek men matchen var över. AIK - som inte har förlorat sedan Norling efterträdde Andreas Alm men som bara hade gjort två mål på tre oavgjorda matcher inför derbyt - krympte avståndet till serieledande Malmö FF till fem poäng.

Det var inte bara Hauksson och Kpozo som imponerade. Ishizaki, som spelade på topp med Markkanen, hittade rätt med det mesta och Ofori dominerade mittplanen.

Nick i ribban

Hammarby hade en kort, bra period vid ställningen 0-2. Erik Israelsson, som spelade i huvudskydd efter en lättare hjärnskakning, serverades först ett jätteläge av isländske EM-backen Birkir Már Saevarsson och skarvnickade sedan i ribban på Philip Haglunds inlägg.

Annars var bristerna i försvarsarbetet det mest iögonfallande. Hauksson fick tajma Ishizakis hörna helt ostörd, Markkanen behövde inte använda musklerna för att göra sig fri från sin bevakning och passiviteten vid 0-3 var monumental.

En visselorkan från de egna fansen följde Hammarbyspelarna på väg ut till omklädningsrummet efter båda halvlekarna. "Bajen" är fast på kvalplats.