Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Helge

Manchester kokar inför derbyt

Publicerad 2012-04-30

Blått mot rött.

Den nyrike uppstickaren mot mesta mästarlaget.

Manchester City mot Manchester United i en delad stad som kokar inför tidernas derby.

De engelska tidningarnas sportsidor och diverse fotbollssajter har i dagar tävlat i att bygga upp stämningen inför derbyt som troligen avgör Premier league-fotbollens guldstrid.

Med rubriker som: "Match of the season" och "A city goes to war".

Eller som Uniteds manager Alex Ferguson sade häromdagen:

– It's the mother of all derbies (Det är alla derbyns moder).

Nu är det inte bara i Manchester det kokar. Det 146:e ligaderbyt mellan City och United sänds i 203 länder inför en väntad tv-publik på närmare en halv miljard. Till och med Uefa-basen Michel Platini är så attraherad av det förmodade dramat att han bett om en biljett till hedersläktaren på Etihad Stadium där det är avspark klockan 21.

Förutsättningarna är att United är tre poäng före City med tre omgångar kvar. Samtidigt har City en bättre målskillnad.

I höstas, på Uniteds hemmaplan Old Trafford, vann City med förkrossande 6-1. Då gjorde Mario Balotelli de två inledande målen. Frågan är hur Citys manager Roberto Mancini gör den här gången. Vågar han lita på Mario Balotelli, tillgänglig igen efter tre matchers avstängning? Eller håller han fast vid ett vinnande lag som gjort 14 mål under den italienske krångelpellens frånvaro?

Med andra ord fortsätter med Carlos Tevez på topp tillsammans med Sergio Agüero.

– Det är omöjligt för Tevez att vara hundraprocentig efter sex månader utan spel. Men Tevez är Tevez, en klassavslutare, säger Mancini.

Om Balotelli säger Mancini:

– Det är alltid upp till honom. Speciellt i en sån här match. Om han vill kan han göra allt, han kan göra två eller tre mål om han bestämmer sig för det.