Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Guidetti derbyhjälte – avgjorde på tilläggstid

TT

Uppdaterad 16.40 | Publicerad 15.36

John Guidetti jublar med AIK-supportrarna efter att ha ordnat seger i Stockholmsderbyt mot Hammarby.

Det såg ut att bli ett mållöst Stockholmsderby mellan AIK och Hammarby i den allsvenska fotbollen.

Då ville AIK-stjärnan John Guidetti annorlunda.

I den 92:a minuten satte han 1–0 – vilket också blev matchens slutresultat.

– Det är sådana här matcher jag lever för, säger en känslosam Guidetti i Max efteråt.

Det var hemmalaget AIK som tryckte gasen i botten nästan omedelbart i derbyt mot Hammarby. “Gnaget” hade dubbla jättechanser redan i den femte minuten, först genom Ioannis Pittas där Hammarbymålvakten Warner Hahn kom ut tillräckligt för att störa, och i andravågen följde Bersant Celina upp med att skjuta i stolpen.

AIK fortsatte med full fart framåt och ett ledningsmål tycktes ligga i luften för hemmalaget, men det allra sista saknades hos de svartgula och matchen var mållös i halvtid.

– Vi borde ha gjort ett eller två mål tycker jag. Vår press sitter bra, vi är ganska lugna med bollen men det är det sista lilla som saknas, att sätta dit bollen i målet, sade AIK:s Anton Salétros till Max i paus.

”Behöver förbättra allt”

På andra sidan var Victor Eriksson i Hammarbyförsvaret mindre nöjd med den första halvleken.

– Det är inte tillräckligt bra, vi kommer inte ut ur deras press och vi gör mycket bolltapp på egen planhalva, så det får vi förbättra. Vi behöver förbättra allt egentligen.

Och visst såg det bättre ut för ”Bajen” när den andra halvleken drog i gång. Laget slarvade mindre med bollen inom laget och lyckades också bättre med att få stopp på AIK:s kvicka anfall, och känslan var att gästerna tog över allt mer.

Eld och hög knall

I takt med att minuterna gick blev det tydligt att känslorna blev allt hetare – och inte bara på fotbollsplanen. Med knappt 70 minuter avverkade fick matchen tillfälligt avbrytas, efter att AIK-supportrar tänt eld på Hammarbykläder på läktaren.

Därefter hördes också en hög knall, enligt SVT från Hammarbys sektion, vilket fick domaren Glenn Nyberg att kalla ner båda lagen i omklädningsrummen och ta ett matchmöte.

Matchen kunde så småningom kunde återupptas – och det såg ut att bli en mållös historia hela vägen in i mål.

Då klev Guidetti fram.

I den 92:a minuten kunde 32-åringen skicka in 1–0 för AIK – ett mål som räckte hela vägen till seger.

– Det är känslosamt. Jag har kämpat hårt, min familj och mina vänner får utstå så mycket hela tiden. Det har varit tufft men jag har kämpat på, det är klart det betyder fantastiskt mycket. Det är sådana här matcher jag lever för, säger en känslosam Guidetti i Max efteråt.