Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Alexandersson: "Kommer aldrig sluta orientera"

Clara Nyblom/TT

Publicerad 2024-07-10

Tove Alexandersson är en av svenskarna som deltar i VM i orientering i Edinburgh, Skottland. Arkivbild.

Hon är storfavorit till att ta ytterligare medaljer.

Men orienteringsstjärnan Tove Alexandersson är osäker på formen inför VM i Edinburgh.

– Det kan gå lite hur som helst, säger hon.

Inför VM i Skottland är Tove Alexandersson, 31, det stora svenska guldhoppet. Precis som vanligt. Men den här gången vet hon själv inte riktigt hur det står till med formen.

– I år har VM inte varit mitt huvudmål för säsongen så därför har jag inte satt upp några speciella mål. Men jag hoppas att formen ska vara bra och då kan det gå hur som helst, säger hon till TT.

Vad har varit huvudmålet för säsongen?

– Jag har faktiskt inte riktigt haft något huvudmål för säsongen, utan jag har sett det mer som en mellansäsong. Det är ju skogsorientering som jag satsar mest på, och nu när det bara är ett sprint-VM så har jag inte riktigt känt att jag har velat gå in för det på samma sätt som jag gör mot ett skogs-VM.

Är motiverad

Alexandersson har sammanlagt nästan 100 medaljer från JVM, VM och EM. Men Stora Tuna OK-orienteraren känner sig fortfarande motiverad att tävla.

– Orientering är någonting jag aldrig kommer sluta med. Det är en fantastisk idrott och det finns ju många orienterare som håller på… Ja, tills de dör. Så länge jag känner att jag presterar på högsta nivå är det kul att vara med där och tävla, men just att träna och tävla i orientering det kommer jag nog aldrig sluta med.

Hur många medaljer flyger du hem med från Skottland?

– Oj, ja... Noll till tre! Nej men det kan gå lite hursomhelst, jag hoppas såklart att det ska gå bra men jag vet också att sprint inte är det jag fokuserar mest på, och att det finns andra som är otroligt starka, säger Alexandersson.

Stark svensk trupp

VM går av stapeln i Edinburgh mellan 12 och 16 juli, och för andra gången kommer det bara ingå sprintgrenar i mästerskapet.

Sverige har skickat en starkt trupp, förbundskapten Kalle Dalin har erkänt att det var ett svårt val för honom att välja ut vilka som skulle få åka till Skottland eftersom det finns så många duktiga blågula orienterare.

– Vi har ju en otroligt bra verksamhet i Sverige, många bra elitmiljöer och många som satsar på orientering, vilket gör att vi har en väldigt bred topp. Alla som springer här på VM har chans på de allra högsta placeringarna, konkurrensen är stenhård, säger Tove Alexandersson.