Dagens namn: Birgitta, Britta

Hammarby vann första derbyduellen

Publicerad 2016-03-06

Fotboll. Årets första fotbollsderby i Tele2 Arena slutade med seger för Hammarby mot Djurgården. Hammarby vann med 3-1 och fick biljett till kvartsfinal i Svenska cupen i belöning.

Även allsvenska mästarlaget IFK Norrköping säkrade avancemang efter oavgjort mot Jönköping S.

Djurgården fick en drömstart mot Hammarby och tog ledningen redan i tredje minuten, då Alexander Faltsetas inlägg nådde Sebastian Andersson som nickade in ledningsmålet.

Hammarbys lån från Rio de Janeiro-klubben Resende, Alex, presenterade sig i 20:e minuten. Rätt placerad nickade han in en retur till 1-1. Sex minuter senare fick mittfältaren Johan Persson pangträff med högern i en andravåg och fick se sitt långskott gå in vid Djurgårdsmålvakten Hampus Nilssons vänstra stolprot.

Mäktig nick

Det blev ett tredje Hammarbymål också. Efter en ny nick, den här gången en pärla på hörna signerad Philip Haglund.

– Vi fick en dålig start, men tog över alltmer och i andra halvlek ville vi bara hålla ihop det när vi får 3-1 på hörnan, sade målskytten Haglund i SVT.

Syrianska bortabesegrade Ljungskile med 1-0 i samma grupp, men Hammarby vann grupp 6 och går till kvartsfinal tack vare bättre målskillnad.

IFK Norrköping behövde en poäng för att säkra avancemang från grupp 1. Den tog laget via 1-1 hemma mot Jönköping S. Norrköpings skyttekung Emir Kujovic satte 1-0 på straff efter tio minuter och i den 14:e kom kvitteringen genom Daryl Smylie. Gästerna hade behövt ett mål till för att vinna gruppen, men där stannade målfabrikationen.

Betydelselös seger

Halmstad hade redan säkrat segern i grupp 2 inför mötet med IFK Göteborg. Gustav Engvall, Sören Rieks och Tobias Hysén såg till att det blev blåvit hemmaseger med 3-0.