Publicerad 2016-04-03

Fotboll. Utbuade, utrullade och i underläge mot ett piggt och modigt Gif Sundsvall.

Med nye Carlos Strandberg på planen blev det bättre - men inte bra nog.

AIK fick bara med sig 1-1 från hemmapremiären.

Det var de bolltrillande gästerna från Sundsvall som tog kommandot i den första halvleken.

Medan AIK:s till synes planlösa bollrullande var långsamt, sidledsbaserat och ineffektivt var "Giffarna" mycket rakare och tydligare. Det ledde till en drös chanser för bortalaget - och till slut även till ett ledningsmål strax innan pausvilan när den första halvlekens store kreatör, Runar Mar Sigurjonsson, själv fick avsluta ett anfall från nära håll.

"Spelar bättre än dem"

Det målet verkade fungera som en väckarklocka för dittills trötta hemmaspelare, för bara en knappt minut senare var det utjämnat när Fredrik Brustad enkelt fick gå upp och knoppa in ett svepande inlägg vid den första stolpen.

– Vi spelade bättre än dem. Jag är bara besviken att vi inte leder efter första halvlek, sade Gif Sundsvalls målskytt Runar Mar Sigurjonsson till CMore efter den första halvleken.

Då fjolårets målkung Henok Goitom och hans radarpartner Mohamed Bangura båda lämnade AIK i vintras så var den stora frågan inför premiären vem av klubbens anfallare som skulle axla målkungsmanteln.

I just premiäromgången var svaret på den frågan uppenbarligen inte Denni Avdic, för nyförvärvet såg mer än lovligt kantig ut innan han blev utbytt i paus.

Strandberg rev och slet

In kom i stället den nyligen inlånade Carlos Strandberg - och då blev det genast klar bättring. Det var ett annat, mer aggressivt och bestämt AIK som klev ut och fick grepp om matchbilden i den andra halvleken - och ganska snart hängde ett ledningsmål för hemmalaget i luften när den CSKA Moskva-lånade Strandberg rev, slet och skapade chanser.

Andreas Alm slängde även in comebackande jätteanfallaren Eero Markkanen och nye yttern Amin Affane - men det räckte inte.

Den rejäla AIK-anstormningen i slutskedet blev aldrig av och ett piggt och vågat Gif Sundsvall fick välförtjänt med sig 1-1 från Friends Arena; ett resultat som togs emot med burop av en besviken hemmapublik.