Världsettans uppvisning – "Det var en skön känsla"

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2024-06-29 21.16

Henrik von Eckermann och King Edward.

Felfri, snabbast och vinnare igen.

Henrik von Eckermanns näst intill perfekta färd över hindren på King Edward får inte direkt förväntningarna att minska inför OS.

– Han är en exceptionell häst, säger världsettan.

Det var, som det heter, en bra dag.

Runt lunchtid presenterades han som ankaret i det svenska OS-lag som om en månad stallar upp sina hästar en bit från tävlingsarenan i Versailles.

När solen sänkte sig över delar av Stockholms stadion skrittade han in till ett öronbedövande jubel från publiken.

En dryg minuts knäpptystnad följde. Varpå antalet decibel steg ytterligare när det sista hindret passerats.

Ekipagets ritt i den femstjärniga 1,60-klassen var ett statement som hette duga – och lovar förstås gott inför söndagens GP-hoppning. Den ritten blir också King Edwards sista innan allvaret väntar i Versailles slottspark.

”En skön känsla”

Enda smolket för dagen var de två rivningarna på Glamour Girl i eftermiddagens klass. Perfektionisten von Eckermann grämde sig, men kastade av sig den besvikelsen och levererade en runda av absolut världsklass några timmar senare.

– Det var kul det här. Han kändes mycket bättre än i förra veckan i Rotterdam, i språnget, i kroppen. Det var en skön känsla. Jag är väldigt nöjd. Det var så som jag vill ha det. Rytmiskt, allting stämde som jag ville, säger han.

– Jag är också nöjd med att den första rundan inte drog ned mig, utan att jag laddade om och fokuserade. Det var viktigt för mig, säger Henrik von Eckermann.

Wilma Hellström, som inte fick plats i OS-laget, slutade femma, felfri på Cicci. Även Erika Lickhammer-Van Helmond nollade på Koberlina.

Peder Fredricson, på Vroom de la Pomme, fick ett nedslag men kvalade in till Grand Prix-klassen.

Oväder väntas

SMHI har utfärdat en gul varning för skyfallsliknande regn över stora delar av södra och mellersta Sverige under söndagen.

Prognosen säger att ihållande regn når Stockholm på tidiga eftermiddagen.

Därför har arrangörerna valt att tidigarelägga tävlingarnas stora klass – Grand prix-hoppningen – med tre timmar. Första start är 11.10.

– Det ska de ha en stor eloge för, att man inte bara sitter kvar och väntar på stormen utan att man för hästarnas skull inser att man måste flytta på tävlingen. En stor eloge, säger von Eckermann som vann förra årets GP i den gamla OS-borgen.

På, så klart, King Edward.