Spanien vidare – slog ut EM-debutanten

Publicerad 2024-06-30 22.55

Fabián Ruiz jublar efter att ha gjort 2–1 för Spanien mot Georgien i EM-åttondelen.

Spanien är planenligt vidare till kvartsfinal i fotbolls-EM.

Laget vände underläge mot EM-debutanten Georgien till seger med klara 4–1.

Nu väntar stormöte mot värdnationen Tyskland i kvartsfinal.

Spanien var storfavorit att ta sig vidare från åttondelsfinalen mot EM-debutanten Georgien – att laget över huvud taget tog sig vidare från gruppspelet var en stor skräll bara det.

Så när det var Georgien som i den 18:e matchminuten tog ledningen, sedan Otar Kakabadze skickat in en boll mot stjärnan Khvicha Kvaratskhelia i spanskt straffområde och en spansk försvarare styrt in den i eget mål, var det nog en och annan som blev förvånade.

Den georgiska ledningen skulle dock inte stå sig. Strax före halvtid kom Spaniens kvittering genom Rodri, och lagen gick till paus i likaläge.

I inledningen av andra halvlek var Georgien nära att återta ledningen igen. Återigen var Kvaratskhelia inblandad, när han från egen planhalva uppfattade att den spanske målvakten var farligt långt ute på planen, och slog i väg en långboll som gick strax utanför stolpen.

I stället var det Spanien som bara tre minuter senare kunde göra 2–1, genom Fabián Ruiz som nickade in ett inlägg från den 16-årige supertalangen Lamine Yamal.

Med knappa kvarten kvar av matchen såg Nico Williams till att stänga åttondelsfinalen när han satte 3–1 för Spanien, och i 84:e minuten kunde Dani Olmo fastställa slutresultatet till 4–1.

I kvartsfinalen ställs Spanien mot värdnationen Tyskland.