Klart: Här är Sveriges motståndare i EM-playoff

Daniel Kihlström/TT

Josefin Ulriksson/TT

Uppdaterad 14.21 | Publicerad 13.15

De svenska fotbollsdamernas motståndare i EM-playoff är lottat. Arkivbild.

Luxemburg – följt av vinnaren mellan Bosnien-Herzegovina och Serbien.

Det är svenska damlandslagets hinder på vägen för att ta sig till fotbolls-EM i Schweiz nästa år.

Svenska fotbollsdamernas väg till EM 2025 går via playoff efter att Frankrike och England tagit de två direktplatserna i Sveriges kvalgrupp.

Där kommer världssexan Sverige för första gången att ställas mot Luxemburg, rankat som 116 på världsrankningen, i det första av två dubbelmöten.

– Vi vet inte så mycket om dem, men har många månader på oss att ta reda på allt. Vi kommer ta reda på deras styrkor och svagheter, konstaterar förbundskapten Peter Gerhardsson på en presskonferens.

”Känns väldigt bra”

En nyckel för svensk del blir att få i gång målskyttet ordentligt.

– Vi har bara gjort sex mål framåt (i EM-kvalet), trots att vi har lagt mest tid på det är det ändå den delen jag känner inte har varit tillräckligt bra, säger Gerhardsson och fortsätter:

– Det handlar om självförtroende på spelarna, men också oss som lag att vi klarar av att skapa målchanser. Vi känner att vi behöver bli bättre i en-mot-en-situationer och mer effektiva. Det är helt klart en del som jag känner att vi förhoppningsvis kan bli bättre på till ett framtida EM 2025.

En annan nyckel blir att alla spelarna, till skillnad från i EM-kvalmatcherna mot Frankrike och England i mitten av juli, kommer vara i matchform när dubbelmötet äger rum i oktober.

– Det känns väldigt bra, det ligger i oktober så vi har gått om tid att förbereda oss, och vi har ett fönster där alla spelarna är i bra form, säger Gerhardsson.

Om Sverige tar sig vidare från dubbelmötet mot Luxemburg, väntar vinnaren mellan Bosnien-Herzegovina och Serbien i ytterligare ett dubbelmöte. De matcherna avgörs i månadsskiftet november-december.

Möttes i februari

Bosnien-Herzegovina (rankat som 62:a i världen) mötte Sverige så sent som i februari i kvalet för att hänga kvar i A-divisionen av Nations League. Då blev det seger både hemma och borta med 5–0.

Serbien (34) har Sverige aldrig mött, men när landet var i union med Montenegro (självständigt 2006) spelade länderna mot varandra i EM-kvalet 2003–2004. Då vann vann Sverige med 4–0 och 5–1.

Klara för fotbolls-EM 2025 är sedan tidigare värdnationen Schweiz, tillsammans med Frankrike, England, Italien, Nederländerna, Spanien, Danmark, Tyskland och Island.