Ronaldo jagar nytt rekord i sista EM-matchen?

David Hjorter/TT

Publicerad 2024-07-04 16.38

Känslorna svallade för Cristiano Ronaldo i EM-åttondelsfinalen mot Slovenien.

Portugals EM-kvartsfinal mot Frankrike kan vara Cristiano Ronaldos sista stora fotbollsmatch.

I Hamburg jagar storstjärnan både en semifinal och rekordet som EM:s genom tiderna äldste målskytt.

Efter Portugals straffläggningsseger i åttondelsfinalen mot Slovenien i Frankfurt i måndags berättade Cristiano Ronaldo att årets fotbolls-EM i Tyskland blir 39-åringens sista, i en intervju med RTP.

På fredagen väntar ett stormöte med Frankrike i kvartsfinalen i Hamburg. En match som kan blir al-Nassr-anfallarens sista i ett internationellt mästerskap.

Ronaldo, Europamästare med Portugal 2016, har redan skrivit EM-historia i Tyskland genom att bli den spelare som spelat flest mästerskap (6) och flest slutspelsmatcher (29, hittills).

”Först sorg – sedan lycka”

Sedan tidigare har han gjort flest mål (14, senaste i gruppspelet 2021). Gör han mål mot Frankrike passerar han Luka Modric som äldste målgörare. Kroaten var 38 år och 289 dagar när han gjorde mål mot Italien i gruppavslutningen.

Ronaldo är ännu mållös i årets EM, trots att han startat i fyra raka matcher. Mot Slovenien räddades hans straff i förlängningen av målvakten Jan Oblak. Anfallsveteranen grät inför laget för att sedan sätta Portugals första straff i straffläggningen – och föll i tårar igen.

– Först var det av sorg och sedan av lycka. Det är det du får av fotboll: oförklarliga ögonblick, något av allt, säger Cristiano Ronaldo, enligt AFP.

Försvaras av förbundskaptenen

Portugals förbundskapten Roberto Martinez hyllar Ronaldo som fått kritik för att vara egoistisk.

– Cristiano är vår kapten. Han visade att det finns svåra stunder i livet och i fotboll och att vi inte kan ge upp, säger spanjoren, enligt AFP.

Om Portugal slås ut av Frankrike i EM-kvartsfinalen kan det vara Ronaldos sista stora mästerskapsmatch. Om två år arrangeras VM-slutspelet i Mexiko, USA och Kanada.

Då är Ronaldo 41 år och det är osäkert om han fortfarande är aktuell att tas ut i Portugals landslag och om laget kvalar sig in till mästerskapet.