Västerås Pedro Ribeiro kvitterade mot Malmö.

Malmö FF kunde säkra sitt 24:e SM-guld vid seger borta mot Västerås.

Men efter 1–1 får en, sannolik, guldfest vänta.

– Vi står här besvikna över prestationen, säger lagkaptenen Anders Christiansen till Max.

Det var dukat för ett himmelsblått SM-guld under lördagseftermiddagen i Västerås. Allt som krävdes för att säkra det allsvenska guldet redan nu, i den 27:e omgången, var en vinst borta mot jumbon.

Så blev det inte. Matchen slutade 1–1.

– Det är väl lite det som varit problemet de senaste två veckorna, alla tror att man bara åker till Västerås och vinner enkelt, säger MFF:s lagkapten Anders Christiansen till Max.

”Kämpar för sitt liv”

Även om Västerås är jumbo poängterar Christiansen att matchbilden har varit jämn i många av nykomlingens förlustmatcher.

– De kämpar för sitt liv, vilket vi också gör men i den andra änden av tabellen, säger dansken.

Det var tusentals MFF-supportrar på plats i Västerås, men guldfirandet får vänta.

– Vi känner ett stort ansvar för alla våra supportrar som åker hit och vi hade gärna vunnit tillsammans med dem i dag, säger Christiansen.

Det såg länge annars ut att gå Malmös väg.

På ett höstsoligt Hitachi Energy arena inleddes matchen något trevande den första kvarten. Sedan fick Malmös Hugo Bolin bollen vid fötterna och satte fart på tillställningen. Den nyblivne landslagsdebutanten vek inåt från sin vänsterkant och avlossade ett skott som Johan Brattberg släppte en retur på. Då höll sig Erik Botheim framme och tryckte in 1–0.

MFF gick till pausvilan med en ledning. Men kanske borde VSK ha fått en straff? Efter halvtimmen spelad fälldes Mattéo Ahlinvi i straffområdet men domaren valde att fria – till hemmalagets stora besvikelse.

Västerås – som slåss för sin allsvenska överlevnad – skapade en hel del tryck i den andra halvleken. Till slut gav det också utdelning. Pedro Ribeiro höll sig framme på en målvaktsretur och stänkte dit 1–1 i den 65:e minuten.

Mästare i kavaj?

Malmö lade sedan i en ytterligare växel för att sätta ett guldmål. Men Västerås stod emot bra och sköt upp Malmös förmodade fest.

En guldfest som kan bli av redan under söndagen då den allsvenska tvåan Hammarby möter trean Djurgården. Ett oavgjort resultat i Stockholmsderbyt och Malmö blir svenska mästare i kavaj.

Vinner något av lagen derbyt lever kampen om SM-guldet ytterligare en omgång. Då kan MFF säkra SM-guldet av egen kraft hemma mot IFK Göteborg måndagen den 28 oktober.