Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Så skadar svenska turister djur utomlands

Var femte svensk köpt souvenirer gjorda av vilda djur

Publicerad 2019-11-22

WWF uppmanar till försiktighet när det kommer till djursouvenirer.

Kött från exotiska djur, souvenirer av elfenben och djurshower. Alla dessa saker påverkar den biologiska mångfalden negativt, enligt Världsnaturfonden WWF. Trots detta är det många svenska turister som bland annat köper souvenirer gjorda av vilda djur utomlands, visar en ny undersökning.

Många som reser utomlands vill ta med sig ett litet minne från resan hem. Är det någonting i tyg gjort av kvinnor på landsbygden, eller kanske en liten elefant i trä, så är det inga problem. Men många köper souvenirer som kan hota den biologiska mångfalden på platsen, och i världen.

– Just nu minskar den biologiska mångfalden snabbare än någonsin under människans historia och 1 miljon arter hotas av utrotning enligt FN. Förlust av livsmiljöer och överexploatering genom bland annat jakt och illegal handel är de främsta orsakerna till den snabba minskningen, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

– Vi uppmanar till försiktighet över lag när det gäller djursouvenirer om du som turist inte vet varifrån de kommer. Är du det minsta osäker på souvenirernas ursprung och vad som är lagligt att ta in i Sverige uppmanar WWF att i stället köpa annat hantverk som lokala textilier gjort av kvinnor, säger Mats Forslund, WWFs expert på handel med hotade arter.

Allt färre svenskar väljer att köpa produkter i elfenben och enligt en Kantar Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av WWF så är det endast en procent av svenskarna som har köpt elfenben under en semester i Afrika eller Asien.

– Vi tycker att det är väldigt glädjande att det hela tiden sker förbättringar, att fler och fler tar åt sig informationen och låter bli att handla exempelvis elfenben. Men visionen måste ju vara noll. För oss gäller det att fortsätta informera om att det inte är lämpligt att köpa elfenben så länge elefanterna är hotade i Afrika på grund av tjuvjakt, säger Mats Forslund.

Trots att många avstår från att köpa produkter i elfenben så är det fortfarande många som köper souvenirer gjorda av vilda djur, 17 procent enligt undersökningen. Antalet personer som har köpt produkter av reptil- eller krokodilskinn, som väskor eller skärp, är två procent. Dessa är olagliga att ta in i landet utan tillstånd. Även snäckskal och koraller räknas in i undersökningen.

– En del snäckor och koraller är det förbjudet att köpa och en del är det inte. Det är svårt att veta vilka arter det är och hur de ser ut. Är du tveksam, låt bli, säger Mats Forslund.

Att rida på elefanter blir ofta en etisk fråga, då många elefanter behandlas illa.

Även mat och underhållning påverkar

För många resenärer är även lokal mat och underhållning en del av resan. Men att exempelvis äta hajfensoppa, som var tionde resenär har gjort, innebär att många hotade hajar dödas för sina fenors skull.

– Man ska låta bli hajfenssoppa om man vet inte vilken art det handlar om. Många arter är förbjudna att köpa. De är överexploaterade och minskar i antal för att man fångar dem och gör hajfenssoppa på dem. Det är svårt att veta om hajen har tjuvfiskats och transporterats illegalt eller inte, och då ska man låta bli, säger Mats Forslund.

WWF avråder från att äta hajfenssoppa.

Det är relativt vanligt att rida på elefanter, som 9 procent har gjort enligt undersökningen. Hela 15 procent har besökt en djurshow utomlands. Dessa saker varnar WWF för då djuren ofta kommer ifrån det vilda och kan bidra till överexploatering.

– Elefanterna har en viktig roll i naturen, och är de i inhägnader hela tiden så går de inte ut i naturen och gör det de ska göra. Det här blir också en etisk fråga för en själv, ibland så sköter man inte elefanterna utan de får leva under svåra och besvärliga förhållanden, säger Mats Forslund.

WWF tycker däremot att det är bra att besöka ekoturistprojekt, vilket 12 procent av personerna i undersökningen har gjort.