Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

De ska cykla genom Afrika och ro över Atlanten

Paret vill ta sig fram för egen maskin: ”Vi är bästa vänner”

Publicerad 2019-11-17

Efter parets första äventyrsresa tänkte de stadga sig. ”Men riktigt så blev det ju inte” säger Susanne Engberg.

Rasmus och Susanne Engberg har länge varit äventyrare. Nu planerar de för en resa runt jorden, som inkluderar att ro över Atlanten och paddla kajak i Karibien.

– En framtid utan resor hade känts som att äta kokt torsk resten av livet.

I Oslo bor det svenska äventyrarparet Rasmus och Susanne Engberg. Till vardags jobbar de som personliga tränare och egenföretagare, och på fritiden genomför de den ena extrema resan efter den andra. Målet är att utmana sig själva och utvecklas som personer.

– Jag är en ganska rädd person, men för varje resa blir jag mindre rädd, säger Susanne Engberg.

Tidigare har Susanne och Rasmus cyklat från Norge till Sydafrika, och så har de paddlat kajak runt Vancouver Island i Kanada. Nu har de gjort upp en plan för framtiden.

– Vår dröm har varit att ta oss runt jorden med egen kraft, utan motor, säger Rasmus Engberg.

Till vardags jobbar Rasmus och Susanne med träning.

Roddbåt över Atlanten och tandemcykel genom USA

Med start i slutet av november ska Rasmus och Susanne resa runt jorden. Först med tandemcykel genom västra Afrika, sedan med havsroddbåt över Atlanten, kajak genom Karibien, tandemcykel över USA, segelbåt över Stilla havet och med cykel eller till fots genom Asien tillbaka till Oslo. Det är parets tidigare resor som har slungat in dem i detta äventyr.

– När vi reste i Kanada förra sommaren så satte vi oss i en situation som var långt utanför vår komfortzon. Där fick vi en trygghet i oss själva och i att det vi drömmer om inte är helt galet, säger Susanne.

Resan runt Vancouver Island i en kajak var krävande. Speciellt mentalt för paret som gång på gång avråddes från att runda ön.

– Många sade till oss att det var alldeles för farligt, att vi borde tänka om. På östsidan var det tryggare men på västsidan är det väldigt obebott. Det var en mentalt dränerande process att jobba sig mot kuststräckan som skulle vara väldigt farlig, säger Rasmus.

Flera gånger funderade de på att avbryta, vända om.

– Men jag kände att om jag ger mig nu så kommer jag aldrig att våga igen. Rädslan för att aldrig mer leva ut mina drömmar blev större. Sen mötte vi vågorna, och det löste sig.

Paret mötte tre meter höga vågor under sin paddling.

Delar upp resan i etapper

Susanne brukade vara rädd för att starta företag, byta jobb, ringa till någon som hon inte känner. Nu har hon och Rasmus ett eget företag inom träning, någonting de inte vill ge upp.

– Den här resan skulle kräva att vi var borta i tre till fyra år. Senaste året har vi tänkt på hur vi ska kunna realisera det här på ett sätt så att vi kan driva vårt företag och jobba samtidigt. Vi kom fram till att om vi reser i etapper så går det, säger Rasmus.

Totalt blir det 10 etapper på 7 veckor till 3 månader var, en per år. Paret har planerat upp sin framtid för de kommande 10 åren. Första etappen är att cykla genom Västafrika med start i Sydafrika, genom Namibia och till Angola. Paret blir borta i ungefär två månader. De är beredda på punkteringar, motvind och vilda djur. Men det Susanne är mest rädd för är kriminaliteten.

– Förra gången vi var i Namibia så blev vi stoppade av en man med ett maskingevär. Den händelsen sitter kvar i mig. Men jag försöker tänka att det värsta som kan hända är att vi blir rånade, att vi säkerligen kommer ut med livet i behåll.

Förra resan genom Afrika gick bland annat till Turkanasjön i Kenya.

Sjukdom kan orsaka problem

Att bli rånade mitt i Namibias öken är inte speciellt bra för någon, men extra problematiskt är det för Susanne som har diabetes typ 1.

– Om vi blir rånade är jag mest orolig för att bli av med medicin och kolhydrater.

Susanne är också orolig över sin fysiska förmåga, det är svårt att avgöra hur mycket insulin som behövs efter en dag av konstant cyklande. Men till sin hjälp har hon en blodsockermätare och en insulinpump, hjälpmedel som hon inte haft på tidigare resor.

– Det är som att jag har en sjuksyster med mig på resan, det avlastar väldigt mycket, säger Susanne.

Sjukdomen gör också att Susanne ibland ifrågasätter sina framtidsplaner. Kommer hon att kunna genomföra såna här resor om 10 år? Men hon kommer alltid fram till att det löser sig.

– Jag gör det jag kan. Sover bra, äter rätt, tränar. Då känner jag att jag har en viss kontroll över min framtid. Och så har jag Rasmus. Jag känner mig inte ensam i det här utan han stöttar mig. Tillsammans kommer vi att hitta lösningar och anpassa resorna till sjukdomen, säger Susanne.

Även på hemmaplan är Susanne och Rasmus väldigt aktiva.

Bästa vänner och gifta

För många kan det verka påfrestande att vara med någon konstant i månader i streck. Men inte för Susanne och Rasmus.

– Vi lever väldigt tätt. Vi jobbar på samma gym, driver företag tillsammans, tränar tillsammans, vi är med varandra hela tiden, säger Susanne.

– Vi är bästa vänner samtidigt som att vi är ett par, säger Rasmus.

När paret är klara med att cykla genom Afrika så ska de ro över Atlanten, och då kommer det verkligen vara bara de två.

– Jag är rädd för vatten, så att ro över ett hav är verkligen att möta sin största rädsla. Många pratar om ensamheten på havet, man är utsatt och ensam med sina egna tankar, säger Susanne.

Rasmus och Susanne blir inte trötta på varandra.

Vill uppleva det genuina i länderna

Susanne och Rasmus drivs inte bara av att övervinna hinder, de vill också uppleva nya länder. Det var drömmar om olika resmål som var grunden till resan runt jorden.

– Vi ville åka till Karibien men inte på en stor fet kryssning. Vad vore bästa sättet att verkligen uppleva Karibien på? Jo, genom att paddla kajak, säger Susanne.

Rasmus och Susanne tycker mest om att uppleva naturen, maten, människorna i länderna de besöker.

– Vi måste inte se Eiffeltornet för att ha sett Paris. När vi tittar tillbaka på våra resor så har de små stunderna varit de mäktigaste. Som när vi satt på ett torg vid en parkeringsplats i Sudan och drack en kopp kaffe, säger Rasmus.

Nu ser paret fram emot den kommande resan till Sydafrika, Namibia och Angola. Men egentligen är det allt som lockar. Soluppgångar över Atlanten, USA och i Asien.

– En framtid utan resor hade känts som att äta kokt torsk resten av livet.

Susannes och Rasmus tips till andra som vill resa är att våga, ta steget. Börja med en liten utmaning.

– Man måste inte vara en äventyrare, en seglare, en cyklist. Börja exponera dig för det du vill uppnå så kommer du att bli det du vill bli. Du kommer aldrig att känna sig redo, säger Susanne.

Under åren kommer Susanne och Rasmus att dela med sig av sina äventyr på Instagram och sin blogg.

Man måste inte vara någonting redan, man kan bli det, menar Susanne Engberg.