Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Justus, Justina

Vanliga frågor och svar om Aftonbladets journalistik

Uppdaterad 15.42 | Publicerad 2024-08-30 09.56

Aftonbladets Emelie Svensson på plats i krigets Ukraina

Varje dag får vi in en mängd frågor till Aftonbladet.

Här svarar vi på några av dem.

Vem bestämmer vad som ska publiceras i Aftonbladet?

Det korta svaret är den ansvarige utgivaren, som idag är Lotta Folcker. Hon är personligt ansvarig för allt innehåll på Aftonbladets plattformar. Det dagliga arbetet leds dock av olika avdelningschefer, som till exempel nyhetschefer. Ingen annan part kan påverka Aftonbladets journalistik, läs mer om det här.

Hur bestäms ”vinkeln” på en artikel?

En vanlig kritik mot medier och journalister är att nyheterna “är vinklade”. Men att vinkla är en central del av vårt jobb. Journalistik är att välja och välja bort, sortera information och presentera det som är relevant. Ta en fotbollsmatch som exempel. Efter att den har spelats vill få läsa allt som hände i hela matchen, läsarna vill att någon väljer ut de viktigaste händelserna, som målen. Vi väljer oftast den vinkeln som bäst berättar vad som är nytt och/eller är kärnan i historien - samt det som är mest uppseendeväckande eller antas vara engagerande.

Är Aftonbladets journalistik opartisk?

På Aftonbladet skiljer vi på nyhetsjournalistiken och åsiktsjournalistiken. Aftonbladets nyhetsredaktion är politiskt oberoende, och har inga lojalitetsband, vare sig till ägare, ideologier, annonsörer eller partners. Våra enda uppdragsgivare är våra läsare och tittare.

Aftonbladets ledarsida beskriver sig som ”

oberoende socialdemokratisk”Ledarsidan tar ställning för socialdemokratiska värderingar och politik, men är inte formellt kopplad till partiet eller någon annan organisation och kan vara kritisk till beslut som partiet tar., men nyhetsredaktionen har som sagt ingen politisk färg.

Varför tar Aftonbladet inte bort artiklar?

Allt som publiceras av Aftonbladet betraktas som historiskt material och är arkiverat digitalt. Bara undantagsvis och i mycket speciella fall går vi in och raderar publicerat material och det beslutet kan enbart tas av ansvarig utgivare.

Varför tar ni bort kommentarer eller stänger kommentarsfält på sociala medier?

Vi tar bort kommentarer på sociala medier när de bryter mot våra riktlinjer, exempelvis genom att innehålla hat, hot, kränkningar eller desinformation. Detta gör vi för att upprätthålla en respektfull diskussion och skydda utsatta individer. När debatten blir alltför aggressiv eller spammig kan vi också stänga kommentarsfältet. Ibland stänger vi också kommentarsfält för att personer som vi själva inte valt att namnge hängs ut.

Vad avgör om något blir en nyhet i Aftonbladet?

Aftonbladet prioriterar händelser som vi anser har störst nyhetsvärde och störst intresse för vår publik. De besluten tas av erfarna nyhetschefer och redaktörer, men baseras också till viss del på data. Vi granskar orättvisor och makthavare, informerar allmänheten, men det händer också att vi provocerar, utmanar och underhåller. Nyheterna kan härstamma från nyhetstips, offentliga handlingar, andra medier, olika källor, intervjuer samt mycket annat. Aftonbladet kontrollerar så långt det är möjligt sanningshalten och det krävs belägg för att publicera. Rykten räcker inte.

Varför rapporterar Aftonbladet ibland inte om en specifik händelse?

Vi kan inte publicera allt. Vi måste välja bort, vi kan inte rapportera ingående om alla ämnen. Aftonbladet är en rikstäckande tidning, så vi kan välja bort händelser som:

  • Inte angår tillräckligt stor del av vår publik, även om de är intressanta.
  • Är svår att belägga
  • Anses vara av privat karaktär, som vårdnadstvister eller otrohet.
  • Vi kan också välja bort vissa händelser som borde ha ett högt nyhetsvärde, men som inte anses vara relevanta ur en svensk publiks utgångspunkt. Vi rapporterar för en svensk publik och prioriterar bevakning av svenska förhållanden och händelser som påverkar svenska medborgare. Samt de stora världshändelserna, så klart.

Är något i Aftonbladet gjort med hjälp av AI?

Aftonbladet har en AI-policy som vi förhåller oss till. Den kan du läsa här.

Berättar Aftonbladet allt ni vet?

Inte alltid. Vi strävar efter att ge så mycket information som möjligt men ibland tar vi bort vissa detaljer ur en publicering eller avstår helt. Det kan bero på en mängd saker som:

  • Inget allmänintresse. En uppgift eller händelse anses inte vara tillräckligt relevant eller ha tillräckligt högt allmänintresse
  • Pressetiska regler. De pressetiska reglerna förhindrar oss ibland från att publicera vissa uppgifter, ofta för att de kan skada människor utan att det är försvarbart. Ett vanligt exempel är att vissa händelser blir väldigt stora på sociala medier, men inte rapporteras av etablerade medier. Det handlar inte om att medier vill mörka det utan att den oftast innehåller uppgifter av väldigt privat karaktär, som otrohet, vårdnadstvister eller andra omständigheter där barn är involverade.
  • Det är alltså inte tillräckligt att en uppgift är korrekt för att den ska publiceras. Det händer att fakta inte tas med eftersom de inte anses ha journalistisk relevans.

Varför skriver Aftonbladet ibland namn och bild på till exempel brottslingar, och ibland inte?

Detta är en mycket vanligt fråga – som du läsa mer om här.

Varför publicerar Aftonbladet ibland uppgifter om en misstänkt gärningsperson, som till exempel religion, bakgrund eller nationalitet? Och ibland inte?

Även det kan du läsa mer om här.

Hur vet ni om en nyhet är sann?

Aftonbladet har väl utvecklade metoder för att kontrollera och bedöma uppgifter. Det kan vara ett tidskrävande jobb. Vi strävar alltid efter att få en uppgift bekräftad från minst två av varandra oberoende källor. I de fall vi får in bilder eller filmer från vår publik tar vi alltid kontakt med upphovsmannen för att ställa följdfrågor och kontrollera att personen verkligen är just upphovsman.

Ibland publicerar ni hemlig information, varför?

Det är som nämnts tidigare Aftonbladets ansvarige utgivare som bestämmer vad som ska publiceras i Aftonbladet, ingen annan. Aftonbladets journalister arbetar kontinuerligt för att skaffa så mycket relevant information som möjligt. Om uppgifter anses ha ett allmänintresse vägs de mot en eventuell publicitetsskada för enskilda personer. Om utgivaren bedömer att allmänintresse väger tyngst kommer vi att publicera. Även om det handlar om information som kan vara sekretessbelagd, vara del av en dataläcka, dold ljudinspelning, eller liknande.

Hur skiljer Aftonbladet kommersiellt och redaktionellt innehåll?

Allt kommersiellt innehåll, det vill säga annonser, innehållsmarknadsföring eller köplänkar, är tydligt markerat. Aftonbladets läsare ska förstå skillnaden mellan redaktionellt och kommersiellt innehåll. Inga annonsörer kan påverka journalistiken.

  • Läs gärna vår redaktionella policy, om hur vi hanterar intervjuer, rättelser och källor samt fårhåller oss till sociala medier och AI här.