Färsig gratäng
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-18
65 minuter
Stulet rakt av från den fantastiska singel-kokboken ”Middag för en” som även innehöll rätter för större sällskap. Förra seklets bästa bok alla kategorier? Ja, troligen.
(4 personer)
Det här behöver du
2 dl riven ost
1 krm riven muskot
1 lök
2 msk smör
400 g köttfärs
1 msk vetemjöl
400 g krossade tomater, 400 g
2 msk tomatpuré
1,5 dl vitt vin
1 kg potatis
1 dl vispgrädde
Salt
Peppar
Så här gör du
1. Riv osten och muskoten.
2. Skala och hacka löken. Bryn den i smöret i en stekpanna eller gryta.
3. Blanda i köttfärsen och bryn den medan du rör om.
4. Tillsätt vetemjölet, tomaterna, tomatpurén och muskoten. Salta och peppra.
5. Häll i vinet och koka ihop i 10 minuter på svag värme.
6. Värm ugnen till 200 grader.
7. Skala under tiden potatisen och skär i tunna skivor.
8. Varva potatis och köttfärssås i en ugnssäker form. Det ska vara potatis i nedersta lagret. Salta lite på potatisen.
9. Blanda grädden med den rivna osten. Häll över potatisen och köttfärsen.
10. Grädda i ugnen i 40 minuter eller tills potatisen är mjuk och osttäcket fått en gyllenbrun färg.
Tips
Förkoka den skivade potatisen några minuter så går det på halva tiden i ugnen.