Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Han vill ta över EU med ”Löfvenmodellen”

Uppdaterad 2019-05-16 | Publicerad 2019-05-15

BRYSSEL. Han vill ta över Europa på samma sätt som Stefan Löfven vann makten i Sverige.

Socialdemokraten Frans Timmermans försöker bli ny ordförande för EU-kommissionen genom att bygga en koalition med liberaler, gröna och vänstern – ”från Tsipras till Macron”.

Men frågan är om det räcker.

Under onsdagskvällen utkämpades ett av flera slag i jakten på ett av Europas mäktigaste jobb – det som EU-kommissionens ordförande. Under 90 minuter debatterade sex toppkandidater bland annat migration och miljö.

De sex så kallade ”spitzenkandidaten” representerar var för sig en partigrupp i parlamentet. En av dem är Nederländernas Frans Timmermans, från den socialdemokratiska gruppen.

Under debatten flirtade han hejvilt med deltagarna från gröna gruppen, liberala gruppen och vänstergruppen.

– Jag vill erbjuda er ett samarbete för de kommande fem åren så att nästa kommission kan sätta miljön högt upp på agendan. Vi kan nog övertyga liberalerna också. Jag vill ha en koalition från Tsipras till Macron, sa han.

Holländaren Timmermans, som under torsdagen gör ett nedslag hos S i den svenska valrörelsen, har som mål att bygga en ny koalition. Målet är att besegra konservativa EPP och hålla de växande EU-kritiska och nationalistiska krafterna borta från inflytande.

Försöker bygga majoritet

Medan Löfven gjorde upp med Centern, Liberalerna och Miljöpartiet hemma i Sverige för att säkra makten vill Timmermans göra samma sak - på europeisk nivå.

Av allt att döma kommer EPP-gruppen (där svenska M och KD sitter med), som företräddes av Manfred Weber i onsdagskvällens debatt, att bli störst i valet. Men det krävs en majoritet i parlamentet för att bli vald – och det är en sådan Timmermans försöker bygga.

De senaste opinionsmätningarna visar att hans mål är inom räckhåll, men att hans koalition fortfarande inte har det stöd som krävs.

Dessutom ska Europeiska rådet, där stats- och regeringscheferna sitter, säga sitt först. Det är de som ska föreslå en kandidat som ny ordförande för kommissionen, som sedan parlamentet röstar om.

De kan föreslå någon helt annat, någon som inte är toppkandidat.

Tysken Weber utlovade i debatten ”en kommission för nystart” om han blir ordförande. När det gällde migrationen var han och Timmermans överens om att unionens gränser måste stärkas, att det behövs en gemensam asylpolitik och att EU måste ägna mer tid åt utvecklingen i Afrika, som många migranter kommer ifrån.

Svenska reaktioner

Hemma i Sverige tittade flera av de svenska kandidaterna till EU-parlamentet på debatten. S förstanamn Heléne Fritzon var nöjd med Timmermans insats.

– Det slog mig att det finns en bred enighet bland flera av ”spitzenkandidaterna” att stå pall mot högerpopulistiska krafter och att vi gemensamt måste försvara grundläggande demokratiska värderingar, som hotas av högerextremister. Detta är något jag hoppas den svenska högern kan inspireras av.

Arba Kokalari, som står som nummer fyra på M:s, lista var däremot kritisk mot vad Timmermans sagt.

– Det tydligaste beskedet i kväll var att han och S i EU hellre vill samarbeta med Europas vänsterextrema och kommunister i stället för med Angela Merkel och M.

– Även Heléne Fritzon har i tidigare intervjuer sagt att hon vill samarbeta med dem. Det tycker jag vore en farlig väg för Europa nu när vi behöver hitta breda koalitioner för att komma överens i viktiga frågor.