Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Avslöjar: Chef på kommunen avstängd – koppling till ökänt nätverk

Skyddade släktingar efter hämnd mot mordvittnen

Uppdaterad 16.25 | Publicerad 14.41

Den brottsdömde chefen på kommunen har stängts av från sitt arbete och polisanmälts.

En chef på Uppsala kommun har stängts av och polisanmälts.

Aftonbladet kan avslöja att mannen tidigare dömts för brott och ingår i en familj som spridit skräck i Uppsala under flera års tid.

– Det är förvånande att han har den ställningen i kommunen, säger statsåklagare Thomas Forsberg.

– Det är jobbigt att kopplas till såna händelser när man har visat att man gått vidare och utvecklats som person, säger chefen.

Tre anställda har under september stängts av från sina tjänster i Uppsala kommun.

Kommunen har även gjort en polisanmälan.

Enligt uppgift till Aftonbladet ska samtliga avstängda ha chefsroller.

En av dem har sedan flera år arbetat som chef inom ett område som bedöms vara särskilt utsatt för brottslighet. Han har själv tidigare dömts för brott.

”Ser allvarligt på det”

Han ingår också i en familj som – enligt källor och utredningar – bedöms utgöra ett släktbaserat kriminellt nätverk som i många år hållit stadsdelen Gränby i skräck.

I polisutredningar har de även kallats Gränbynätverket.

Kommunen vill inte säga vad polisanmälan handlar om.

– Men om vi polisanmäler och stänger av någon från en tjänst är det en signal att vi ser allvarligt på det, säger Anders Fridborg, säkerhetschef.

Flera källor liknar det familjebaserade nätverket i Gränby vid en kriminell klan.

De har varit högprioriterade av polisen i Uppsala och medlemmar är ökända för sitt våldskapital. De kopplas bland annat till grova vålds– och narkotikabrott.

– Tystnadskulturen de skapar runt sig är så stor. De lever på skräcken, säger en poliskälla.

Smugglade pistol

Thomas Forsberg är statsåklagare i Uppsala. Han har lett flera utredningar där familjemedlemmar varit misstänkta för grov brottslighet.

Han reagerar på att en av dem är anställd som chef i kommunen.

– Det är förvånande att han har den ställningen i kommunen med tanke på vad han har gjort tidigare, säger Thomas Forsberg. Jag har ju haft mål där han varit inblandad.

Aftonbladet har kartlagt tidigare misstankar mot chefen på kommunen.

  • 2009 åtalades han för att ha försökt utpressa en kvinna som blivit misshandlad av sin partner. Mannen som senare blev chef på kommunen skulle vittna för henne i en rättegång och ska, enligt vad kvinnan uppgivit i polisförhör, ha velat ha 85 000 kronor för det. ”Han säger att han styr Uppsala med sitt lillfinger”, sa kvinnan till en vän enligt utredningen. Men i tingsrätten sa kvinnan att hon inte mindes vad som hade hänt – och den blivande chefen friades.
  • 2011 dömdes han i hovrätten för en smuggelresa till Sverige. Vid en kontroll hittade tullen en pistol och en revolver gömda under baksätet i hans bil. I bilen fanns även ammunition och en kniv. Han dömdes till sex månaders fängelse för grov smuggling och brott mot knivlagen.
  • Tre år senare var han inblandad i en bedrägerihärva som kretsade kring falska pengar. Han friades för bedrägeri men dömdes för bedrägligt beteende. Två bröder dömdes också i härvan. 
  • Under 2020, när han var anställd chef på kommunen, greps han misstänkt för misshandel och rån, enligt en polisutredning. Fallet nådde aldrig åtal.
Chefen inom Uppsala kommun ingår i en familj som – enligt källor och utredningar – bedöms utgöra ett släktbaserat kriminellt nätverk som i många år hållit stadsdelen Gränby i skräck.

Chefen: Måste få gå vidare

När Aftonbladet får tag på den avstängde chefen vill han understryka att de kriminella handlingarna inträffade för länge sedan.

– Någon gång måste man få gå vidare i sitt liv, säger han.

Han fortsätter:

– De här historierna går långt tillbaka i tiden till när jag var ung. Jag har kunnat visa att jag lyckats i mitt liv och utvecklats som person. Jag har utbildat mig, klättrat på jobbet och bidragit till samhället.

Chefen säger att han ställer upp på intervjun för att förklara hur han känner inför situationen.

– Folk försöker koppla det till något som man inte har en aning om. Man har fullt fokus på jobbet och på hemmaplan. Men jag fattar att det finns intresse från media.

Han säger att han fick lämna jobbet i all hast – utan någon detaljerad förklaring.

– Det var en jättejobbig situation för man vet att man inte har gjort något. Man vill ha tydlighet men fick inga detaljer.

Enligt honom har avstängningen inte någon koppling till kriminell verksamhet.

– Det är kopplat till jobbet och jag känner mig trygg med de underlag som finns. Om det är något så är det bristande rutin i Uppsala kommun.

Var chef – skyddade släkting för hämndattack

Han säger även att han tagit avstånd från kriminella anhöriga.

– Det finns ingen relation kvar. Om man träffas är det på bröllop eller liknande.

Han fortsätter:

– Vad de andra gör för misstag, det får de stå för.

Men Aftonbladets granskning visar att det funnits ett samröre mellan chefen och kriminella familjemedlemmar även under senare år.

Samtidigt som han arbetat som chef har han skyddat en kriminell bror inför polis och domstol.

I början av 2020 hade delar av familjen samlats i en lägenhet för att fira utfallet av en rättegång om ett brutalt dåd.

En bror i familjen hade riskerats att dömas för mord efter att tidigare ha dömts för bland annat synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

Hovrätten friade mannen.

Chefen på kommunen var en av middagsgästerna som befann sig i lägenheten för att fira den friande domen. Men kvällen fick ett våldsamt slut, enligt domar från tings- och hovrätten:

Det började med att en av middagsgästerna fick ett telefonsamtal från en annan av bröderna.

Offret slogs, sparkades och knivhöggs. Hovrätten friade en medlem i Gränbyfamiljen – och hans anhöriga samlades för att fira. Men kvällen skulle sluta med ett nytt våldsdåd.

Middagsgästen som fick samtalet gick ut och mötte uppringaren. De två attackerade sedan en man på en gata i närheten med sparkar och slag.

Männen dömdes till fängelse för överfallet. En av dem är den 25-årige bror som en reporter senare träffade i fängelset i den uppmärksammade DN-härvan. Motivet för misshandeln ska ha varit att offrets familj hade vittnat i det tidigare mordmålet mot familjen. Aftonbladets granskning visar att chefen på kommunen försökte ge alibi åt den bror som varit med på middagen. Han sa samma sak som de andra i familjen: att ingen hade lämnat middagen under hela kvällen.

I tingsrätten, där chefen på grund av släktskapet inte vittnade under ed, stod han fast vid sin berättelse.

– Min bild är att de hade pratat ihop sig om vad de skulle säga. Jag kan konstatera att domstolen inte lade någon vikt vid deras vittnesmål, säger Thomas Forsberg som var åklagare i det målet.

I dag säger chefen:

– Allt jag sa var sant. Men hur domstolarna ser på saken är något annat.

Polisen spärrade av en stor yta runt brottsplatsen efter mordförsöket i Gränby 2020. Dådet kopplas till det släktbaserade kriminella nätverket i Gränby.

Kontrollerats med grovt kriminella

Det finns fler händelser kopplade till chefen under den tid han haft sin position på kommunen.

Ett exempel är när han kontrollerades tillsammans med grovt kriminella i anslutning till en bil efter en skjutning 2020.

Ett annat exempel skedde samma år, våren 2020. Då förde en bror i det familjebaserade nätverket över 60 000 kronor till ett bankkonto i Turkiet. Chefen på kommunen – som är djupt skuldsatt i Sverige – ”synes vara” mottagaren, enligt en polisutredning. Den bror som fört över pengarna reste till Egypten via Turkiet. Detta efter ett mordförsök i Gränby i juli 2020, som han senare åtalades för.

Enligt åklagare var syftet med resan att hålla sig undan. Utredningen visar att hemresan bokades om med e-post och telefonnummer som kopplas till chefen på kommunen.

I dag säger chefen att han inte minns ombokningen och att han inte känner till överföringen till Turkiet.

Han säger att skulderna kopplas till en tidigare företagskonkurs.

Chefen uppger att han inte har något med kriminalitet att göra i dag.

– Jag har familj och jobbar. Det är jobbigt att kopplas till såna händelser när man har visat att man gått vidare och utvecklats som person.

Enligt chefen har han varit öppen med sin bakgrund mot arbetsgivaren.

Kommunen vill inte svara på hur det gick till när han anställdes.

– Jag vet inte vilka kontroller som har gjorts när han har anställts och kan inte uttala mig om individer, säger Anders Fridborg, säkerhetschef.

Följ ämnen i artikeln