Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Skrevs ut från psyket - döms för dråpförsök

Publicerad 2016-04-21

Ville få taxibilen att krascha för att själv dö

Den 22-åriga kvinnan var självmordsbenägen och aggressiv, men skickades hem från S:t Görans psykavdelning.

Minuterna efter utskrivningen försökte hon strypa en taxichaufför med en mobilsladd under färden på E18.

Nu har kvinnan dömts till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

I slutet av januari i år sökte den 22-åriga kvinnan hjälp på S:t Görans psykavdelning. Hon hade då tagit en överdos medicinen hon haft utskriven för sina psykiska besvär och uttryckte att hon ville ta sitt liv, framgår det av tingsrättens handlingar.

Efter att ha vårdats i två dygn beslutade den ansvarige överläkaren, efter några minuters samtal, att hon skulle skickas hem och en färdtjänstkörning bokades. Minuterna efter att hon lämnat sjukhuset, när taxin befann sig på den då högtrafikerade E18, vid 14-tiden en tisdag, överföll hon plötsligt taxichauffören.

Men en mobilsladd som hon la över hans hals försökte hon strypa honom.

– Hon drog och drog, utan att säga ett ord. Jag försökte skrika, tänkte på vad jag ska göra - jag fick inte släppa ratten, det var fullt mer lastbilar och bilar. Man hinner tänka tusen tankar, sa taxichauffören till Aftonbladet efter händelsen.

Ville kasta sig ut på motorvägen

Den 49-årige taxichauffören som fick in två fingrar under sladden, lyckades hålla kvar bilen på vägbanan och larma polisen.

Han stannade bilen och uppmanades låsa dörrar för att hindra kvinnan från att kasta sig ut i trafiken.

Då gick hon till attack igen och slog honom upprepade gånger i huvudet, tills han flydde ut.

När polisen kom till platsen, tog de ut den 22-åriga kvinnan ur taxibilen. Hon hade då slagit sönder taxametern, navigatorn och delar av instrumentpanelen.

Kvinnan darrade kraftigt och sa till patrullen att hon inte mådde bra. Hon sa att hon försökt slå sönder bilen så att den skulle krascha - så att hon skulle dö. Hon sa att hon inte brydde sig om även taxichauffören dog och berättade att hon just blivit utskriven från psykavdelningen, där hon vårdades efter att tagit en överdos lugnande medicin hon tidigare fått utskriven.

Tillbaka till sjukhuset ville hon inte åka, eftersom hon inte tyckte att hon fick den vården hon behövde, står det i polisens förundersökning. Hon fördes till Solna polisstation och därefter till sjukhus.

Greps och åtalades för mordförsök

Den chockade taxichauffören som stod intill berättade gråtande för polisen att han inte trodde att han någonsin skulle återse sina två barn.

Kvinnan åtalades för mordförsök.

– Det här är en tragisk händelse och ett rop på hjälp. Det är snarare något för sjukvården än för kriminalvården, sa den misstänkta kvinnans advokat Hanna Lindblom efter häktningen.

Läkaren som skrev ut kvinnan förhördes av polisen. I förhör sa han att kvinnan var otrevlig mot personalen i samband med utskrivningen och även gav en ur personalen stryk. Men enligt läkaren, berodde det inte på hennes sjukdom utan för att hon var upprörd över att hon inte fick den vård hon tyckte hon behövde. Enligt honom ville kvinnan inte vårdas längre.

Döms för dråpförsök

Hans bedömning var att hon inte var psykotisk och att det inte fanns någon risk för att hon skulle göra sig själv eller någon annan illa - så han skickade hem henne.

Nu har den 22-åriga kvinnan dömts för dråpförsök och skadegörelse. Påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Hon ska även betala skadestånd till taxichauffören.

Efter händelsen upprättade sjukhuset en avvikelserapport, då man skulle gå igenom händelsen för att se om kliniken brustit på något sätt.

Aftonbladet har varit i kontakt med de ansvariga på S:t Görans sjukhus som meddelar att man ännu inte har besked att lämna.

Följ ämnen i artikeln