Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Skrevs ut från psyket - försökte mörda okänd

Uppdaterad 2016-02-05 | Publicerad 2016-02-04

Psykiatriska akutmottagningen vid S:t Görans sjukhus i Stockholm

Den 22-åriga kvinnan som sökt hjälp på S:t Görans psykavdelning bedömdes kunna skickas hem efter ett dygn.

En knapp kvart efter att hon skrivits ut försökte hon strypa taxichauffören som skulle köra henne hem.

– När vi var på motorvägen tryckte hon plötsligt en elsladd mot min hals och drog bakåt jättehårt, säger den chockade 49-åringen.

Den 49-årige mannen har kört taxi i Stockholm i flera år. Förra onsdagen vid 14-tiden fick han en färdtjänstkörning från St:Görans sjukhus i centrala Stockholm till en adress i Järfälla.

– Vi har ibland färdtjänstkörningar från psyket. Om någon bedömts som farligt brukar två personer följa med, de sitter på var sin sida om patienten, säger taxiföraren.

Den unga kvinnan som kom ut från sjukhuset och satte sig i bilens baksäte var ensam.

Efter en stund, när taxin kommit ut på motorvägen knäppte hon upp bältet.

Till chauffören sa hon att hon ville sätta sig bakom honom istället.

– Jag sa att man bör ha säkerhetsbältet på motorvägen. Jag kunde inte ens drömma om att hon planerade något då, säger taxichauffören till Aftonbladet.

Blev misshandlad efter mordförsöket

Han tittade i bakspegeln och hann se en glimt av något svart i kvinnans händer. Sekunden efter det kastade hon sig över honom.

– Hon knuffade mig hårt i ryggen och tryckte en mobilsladd över min hals. Sen drog hon jättehårt, säger taxicahuffören.

Han berättar att det hände precis när det blev lite mörkt efter att bilen kommit in i en tunnel på E18, i höjd med Tensta.

– Hon drog och drog, utan att säga ett ord. Jag försökte skrika, tänkte på vad jag ska göra - jag fick inte släppa ratten, det var fullt mer lastbilar och bilar. Man hinner tänka tusen tankar.

Han gråter när han berättar om skräckfärden.

– Men höger hand höll jag i ratten med det var svårt att se vägen, för mitt huvud åkte upp när hon ströp mig. Med vänster hand försökte jag få bort sladden från halsen.

Till sista lyckades han lossa laddarsladden, stanna bilen vid vägen och trycka på larmknappen.

När kvinnan försökte ta sig ut ur bilen låste han dörrarna.

– Hon ville kasta sig rakt ut på vägen framför bilarna. Hon skulle bli överkörd och dö. Men då började hon slå mig mot bakhuvudet. Hon skrek och slog mig, jag vet inte hur många gånger, säger han.

Advokaten: Rop på hjälp

Polisen, som lyssnade på allt via bilens kommunikationsradio, sa till taxichauffören att genast ta sig ut, berättar han.

Efter några minuter kom patrullen och grep kvinnan, som häktades i fredags, på sannolika skäl misstänkt för mordförsök.

Enligt uppgift till Aftonbladet mådde hon dåligt och sökte självmant hjälp på S:t Görans sjukhus i tisdags. Efter ett dygn skrevs hon ut och skickades hem ensam.

Den 22-åriga kvinnan är nu häktad och befinner sig på rättspsyk.

– Det här är en tragisk händelse och ett rop på hjälp. Det är snarare något för sjukvården än för kriminalvården, säger den misstänkta kvinnans advokat Hanna Lindblom.

Den 49-årige taxichauffören chockades svårt av händelsen och är nu ledig från sitt arbete.

En vecka efter överfallet har han fortfarande svårt att sova, han tänker mycket på det som hänt.

– Jag förstår inte. Hur kunde de släppa ut en så allvarligt sjuk person?

Aftonbladet har sökt läkaren som skrev ut kvinnan, men inte kunnat nå honom.

Chefen: Svårt bedöma våldsrisken

Jonas Isaksson, chefsöverläkare för Norra Stockholms psykiatri på S:t Görans sjukhus säger:

– Vi tycker givetvis att detta är en oerhört tråkig och beklaglig händelse för alla inblandade. Jag är tyvärr förhindrad att uttala mig om en enskild persons hälsotillstånd, med hänvisning till sekretessen som gäller. Därför kan inte gå in på några detaljer när det gäller den här personen.

Han fick information från den aktuella avdelningen om vad som hänt.

– Det man kan säga i allmänna ordalag är att vissa av våra patienter har riskfaktorer för vålds- och aggressionshandlingar. Lyckligtvis är det sällan som den här typen av våldshandlingar inträffar. Vi gör så gott vi kan för att fortlöpande bedöma våldsrisken i fall där sådan kan finnas. Vi gör också vad vi kan för att bemästra riskfaktorer för våld som går att påverka med behandling eller på ett annat sätt.

Men det handlar om en kvart – från att hon lämnar avdelningen till att hon försöker mörda den första personen hon mötte. Hur kunde personalen missa hur hon mådde?

– Att bedöma våldsrisk är en grannlaga uppgift. I samband med utskrivning väger vi in en bedömning av bland annat våldsrisken, men det är en svår och komplex uppgift, så är det, säger Jonas Isaksson.

En avvikelserapport har upprättats.

– Vi kommer att gå igenom händelsen för att se om kliniken brustit på något sätt i detta ärende.

Följ ämnen i artikeln