Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Jag hatar när folk säger till mig att börja med yoga

Allt fler yngre mår dåligt redan av tanken på träning.

För mig är det tvärtom.

Som äldre mår jag bara bra av att träna.

En debattartikel från Friskis & Svettis handlar om en undersökning som visar att allt fler mår dåligt bara av att tänka på att träna. ”Kroppsidealen och den ständiga jakten på perfektion gör att många unga förknippar träning med hets”.

Förlåt, men detta är idioti. Man har bara ett liv. Det duger inte att kasta bort det på vad man tror att andra anser om hur man ska se ut.

Träning är bra, och man ska hitta något som man gillar och mår gott av.

Själv mådde jag dåligt bara av tanken på skolgymnastiken. Jag var klumpig och kunde inte slå en kullerbytta eller stå på huvudet mot en ribbstol. 

Jag vägrade gympa med en boll á la Idlaflicka och fick underkänt. Det enda jag var någorlunda bra på var att spela basket.


Inte förrän i vuxen ålder vågade jag pröva på träning på egna villkor. Det var Jane Fonda och hennes workout som fick mig att ta steget. I 40-årsåldern började jag löpträna.

Och det är så jag håller igång nu. Med gympa, Sofia istället för Jane numera, träning på gym och löpning.

Om det finns några kroppsideal för min ålder så struntar jag i dem. Jag ignorerar de andra på gymmet, och de ignorerar mig. Jag leker att jag är en elitidrottskvinna när jag gör mina tio repetitioner på de lättaste vikterna. 

Sen är jag sjukt nöjd med mig själv. Jag har tränat på gym! Vilken framgång!

Jag springer en mil varannan vecka, och däremellan löptränar jag i backar och intervaller. Det är jätteroligt och jag älskar det. Jag gör ett stretchprogram varje dag - för att jag mår bra av det.


I augusti kom jag på plats 49 i min åldersgrupp kvinnor 65-69 år på Midnattsloppet i Stockholm. Det var 71 i den gruppen som kom i mål.

Jag är superstolt över den prestationen, och tränar för att komma på en bättre placering nästa år, när jag har stigit i graderna till åldersgrupp 70-74.

Mitt mål är att träna så klokt och långsiktigt att jag kan vinna 80-plusklassen i framtiden. 

Det gäller att hitta det man själv gillar, och inte bry sig om andras åsikter. Det är tröttsamt när folk säger till mig att börja med yoga eller zumba, för att de själva tycker att det är kul. Jag hatar att träna i grupp och älskar att träna som jag vill och när jag vill utan någon annan att ta hänsyn till.


Jag jagar inte perfektion, för det finns ingen. Jag vet att det finns minst 48 kvinnor i min ålder som springer fortare än jag, och det är okej. Jag gillar min kropp (för det är den enda jag har) och min livsstil (för den har jag valt själv) och hur andra lever sina liv har jag inte med att göra.

Mitt mål just nu är att se om jag kan putsa tio sekunder från min genomsnittstid på kilometern. I gymmet och i träningen med Sofia på tv har jag inga mål, annat än att kunna hålla igång där några gånger i veckan utan att få ont någonstans.

Att klara av att vara stolt och glad över något som omgivningen inte ser värdet i, är själva nyckeln till att leva ett bra liv. 


Följ ämnen i artikeln