Lev som en tvååring och du blir lycklig

Den magiska toddlertiden inträffar mellan ett och tre år.

Glöm begreppet trotsåldern.

Människan är som lyckligast i två-tre årsåldern.

Det är härligt att vara mormor till en sådan guldklimp.

Det engelska ordet ”toddler” betyder en liten människa som tultar omkring, lite osäker, eftersom den nyligen har lärt sig att gå.

Den rör på sig hela tiden, har nära till skratt och mår bra av rutiner.

Den magiska toddlertiden inträffar mellan ett och tre år. En toddler besitter en livsvisdom som sen snabbt försvinner.

Han eller hon blir äldre och klokare, och lika rolig att umgås med, men på andra sätt.

Det gäller att hänga i när man umgås med en toddler och värdesätta varje minut. Toddlern rör sig snabbt både i det fysiska rummet och framåt i tiden.


Om man som mor- eller farförälder är för upptagen kanske man missar just de magiska åren. Eller så kommer en pandemi, och vips är barnbarnet redan förbi det där speciella tillståndet innan man kan träffas igen. 

Lucy Ellmanns hjältinna i romanen ”Ankor, Newburyport” sörjer att hon fick cancer och missade fjärde, och sista, barnets mest underbara tid, den som tvååring.

Ellmann påminde mig om att jag hade en tvååring framför mig, mitt tredje barnbarn, och att det gällde att fokusera på alla hennes underbara egenskaper innan det var för sent.

När vi gömmer oss under trappan på förskolan när min man hämtar hennes storebror, lyser hela hennes ansikte av detta, varje vecka upprepade, skämt. Vi har lagt till repliken ”Vem klampar på min bro?” när de går nerför trappan.


Toddlers ser världen som en klubb för stå upp-komiker, enligt barnläkaren Hasan Merali, som skrivit en bok om vad vi som är äldre kan lära av toddlers.

Hans lista är ljuvlig:

1. Skratta mera. Merali stödjer sig på svensk forskning vid Linköpings universitet som visar att förskolebarn skrattar sex gånger oftare än vuxna.

2. Ta alla tillfällen att röra på dig. Tvååringar rör på sig sammanlagt fem timmar om dagen, enligt flera forskningsstudier. 

3. Följ rutiner. Ett yngre förskolebarn lever enligt fasta rutiner, upp vid samma tid varje dag, lunch, tupplur och mellanmål på samma klockslag. Fasta sov- och matrutiner är bra även för vuxna.

4. Peppa dig själv. Toddlers försöker igen och igen, och när de misslyckas är det vanligt att de pratar uppmuntrande med sig själva. 

5. Våga ställa frågor. Forskning visar att en toddler som lärt sig prata ställer 107 frågor i timmen. Ja, hur ska du kunna få reda på någonting om du inte frågar?


Men hur var det nu med trotsåldern, som denna tid i livet brukar betecknas på svenska? Doktor Merali avfärdar dessa negativa benämningar med att forskning visar att 91 procent av alla två-treåringar visserligen får utbrott, men bara i genomsnitt ett per dag, under en halv till en minut.

Mitt barnbarn har tillgång till en vattenkanna, några bunkar som passar i varandra och en fisk i plast på min kolonilott. I timmar går hon upp och ner på den branta lotten, häller i och ur vatten, vattnar växter och sköter om sin fisk. 

Det är härligt att se världens mest förnöjda människa i full aktion.


 I ”Kropp & Själ” i P1 berättas om ett experiment med en extremt vältränad tv-gladiator som försökte hänga med i en grupp förskolebarns tempo under en dag. Han blev snabbt utmattad och gav upp.

 New York Times reporter Jancee Dunn skriver om Hasan Meralis bok ”Secrets from the science of toddlers” där han tipsar om att ”det ger en lyckokänsla som är oöverträffad” att umgås med småbarn.

 De svenska forskarna videofilmade 20 timmar på en svensk förskola. På den tiden skrattades det 1038 gånger. Det var barn som skrattade 86 procent av gångerna, och 14 procent vuxenskratt.

Följ ämnen i artikeln