Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Inget är lättare än att vara efterklok

Busch och Åkesson har tydligen blixtutbildat sig till läkare

​Jimmie Åkesson och Ebba Busch har gått en snabbkurs i epidemiologi och vet precis vad som borde gjorts när.

Synd att de inte visste det tidigare.

SVT:s partiledardebatt var den första sedan globala coronakrisen blev akut och ett tydligt bevis för att det är bättre att experter har ett avgörande inflytande över frågor där det krävs specialkunskaper.​

 

Det finns få som utan blygsel är så efterkloka och vet precis hur saker och ting skulle skötts som politiker. Ebba Busch (KD) anklagade till och med regeringen och Stefan Löfven för att ”med berått mod” framkallat dödsfall genom att inte sätta människor i karantän när de landade i Sverige efter sportlovsfirande i Alperna.

Jag hörde henne inte kräva det då det var aktuellt, men nu vet hon vad som borde gjorts.

 

Också Jimmie Åkesson (SD) har blixtutbildat sig till epidemiolog och skrev i en debattartikel att människor, i det här fallet Anders Tegnell och hans kolleger, inte bör ”yttra sig om saker de inte vet något om”. Precis, Åkesson, där slog du huvudet på spiken.

De två partiledare som hade störst behov av att visa framfötterna i debatten var Stefan Löfven (S) och Nyamko Sabuni (L). Båda misslyckades.

 

Stödet för Socialdemokraterna ökade under epidemins första månader men sjönk rejält, med 2,3 procentenheter eller 135 000 väljare, i den senaste väljarbarometern från Aftonbladet/Demoskop.

Ebba Busch hävdade i debatten att Sverige är ledarlöst så fort det blir kris (utom då KD sitter i regeringen såklart) och delvis har hon rätt. Ett uttryck för det är att Stefan Löfven syns väldigt lite. Han är inte den landsfader som många vill ha. Det var han inte i SVT-debatten heller.

 

Sabuni leder ett parti i djup kris och det förändrades inte genom hennes insatser i den tv-sända debatten. Hon tog inte ordet själv en enda gång utan fick det tilldelat av debattledaren.

Hon var också nyanserad vilket är ett väldigt trevligt drag som inte betalar sig för den som är partiledare. I den positionen gäller det att vara svartvit – annars hör väljarna inte vad de säger.

 

Samtliga åtta partiledare var rörande överens om att coronakrisen uppenbarat stora svagheter inom äldreomsorgen. Så är det men upphetsningen var inte så hög över det eftersom de flesta partier delar ansvaret för att det blivit så. Äldreomsorgen är en kommunal angelägenhet.

Alla människor har uppmanats att hålla avstånd och minimera sina sociala kontakter. Men det gäller inte de timanställda i vården, eller äldreomsorgen. De har fortsatt att vandra mellan avdelningar och institutioner som om ingenting har hänt. Man behöver ju inte vara ett geni för att förstå att det inte är bra.

En rejäl översyn av äldrevården kommer att bli ett av coronans bestående effekter på Sverige. Det sades inte under debatten men jag är övertygad om att det kommer att bli så.
 

Betydligt hetsigare blev diskussionen om den misslyckade testningsstrategin. Alla utom regeringens representanter Löfven och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) var rörande ense om att det inte hade funkat.

Hundratusen personer i veckan skulle testas, det var regeringens målsättning. Nu är målet att alla ska testas.

 

I förra veckan var det knappt 40 000. Att det inte är fler beror på, om jag förstått det rätt, att regionerna först fick order att testa grupp ett och två, det vill säga misstänkt sjuka och vårdpersonal. För övriga skulle särskilda ”strukturer” byggas upp. Regionerna har också upplevt att finansieringen, som regeringen utlovat, är oklar och byråkratisk. Dessutom krävs beslut av läkare eller sjuksköterska för att ett test ska göras, en onödig flaskhals enligt Anders W Jonsson, vikarierande partiledare (C) och själv läkare.

 

Löfven och Bolund ville dock inte erkänna några fel och svarade goddag yxskaft på många frågor.

Senast partiledarna möttes i debatt var i riksdagen i januari. Nästa gång är i riksdagen på onsdag.

Man kan tycka att debatter mellan partiledarna får för stor vikt. Jag håller inte med. Att riksdagens ledare möts är ett viktigt inslag i vår representativa demokrati. Även i coronatider.
 


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen