Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Hans uppträdande kan ha spelat roll

Men de egna väljarnas förtroende för Stefan Löfven är fortfarande starkt.

Stefan Löfven har inte fått någon smakstart som statsminister.

Men bland Socialdemokraternas sympatisörer är förtroendet fortfarande högt.

Det har i dag gått drygt en månad sedan Stefan Löfven (S) läste upp sin regeringsförklaring och presenterade sin regering för riksdagen.

Under den tiden har förtroendet för den nye statsministern minskat rejält enligt Aftonbladet/Sverige tycker. I samband med regeringsförklaringen hade 43 procent av väljarna ganska eller mycket stort förtroende för S-ledaren och statsministern. Sedan dess har det minskat rejält med till 35 procent.

Men de egna väljarnas förtroende är fortfarande obrutet. I juni hade 87 procent av S-väljarna ganska eller mycket stort förtroende för Stefan Löfven. Nu är siffran 88 procent.

Det är framför allt bland borgerliga män som förtroendet minskat. Och det beror sannolikt på regeringens planer att höja skatterna, både inkomstskatten för dem som tjänar över 36 000 kronor i månaden och en del andra skatter.

En annan förklaring kan vara de många byggprojekt i Stockholmstrakten som lagts i malpåse, framför allt ombyggnaden av Slussen och Förbifart Stockholm.

Men även Stefan Löfvens egna uppträdande kan spela roll. Missen när han skulle presentera de deltagande ministrarna på Nordiska rådet och kalabaliken i EU-nämnden inför EU-toppmötets klimatbeslut utlöste, inte helt oväntat, klickfester på Youtube.

Men även andra ministrars klavertramp kan ha påverkat förtroendet för Löfven, det är ju han som är chefen. Även om det var Gustav Fridolin (MP) som spelade in en docerande hälsning till landets lärarkår så faller lite av skuggan på Löfven. Orättvist kan man tycka. Men så funkar det.

Fredrik Reinfeldt (M) fick inte heller någon mjukstart som statsminister. Under stor dramatik hade två ministrar lämnat regeringen tio dagar efter den bildats. Kulturministern för att hon systematiskt undvikit att betala tv-licens. Och utrikeshandelsministern för att hon, trots mycket höga familjeinkomster, hade haft svartbetald barnflicka.

Men trots det ökade förtroendet för Reinfeldt under den dåvarande regeringens första höst. Enligt Aftonbladet/Sifo, alltså en annan mätning av förtroendet för partiledarna som inte gjordes på samma sätt som dagens Löfvensiffra, hade 52 procent av väljarna stort eller mycket stort förtroende för Reinfeldt i augusti före valet 2006.

I december samma år hade det ökat till 57 procent, trots regeringens motiga start.

Men en mandatperiod är lång. Förtroendet för Stefan Löfven, och de andra partiledarna, hinner att gå både ner och upp många gånger före nästa val.

Följ ämnen i artikeln